Termeni

A | B | C | D | E | F | G | H | I | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V |
Rambursare anticipata

Rambursarea inainte de termenul stabilit in graficul de rambursare a unei parti din suma imprumutata.

Randament

Raportul dintre venitul anual pe care il aduce un plasament si valoarea imediata a acestui plasament.

Rata

Suma de bani pe care debitorul o plateste lunar pentru a rambursa creditul contractat.

Rata de baza a dobanzii

Rata dobanzii anuale fixata de o banca, ce serveste ca termen de referinta la calculul dobanzilor practicate de banca in relatiile cu clientii sai.

Rata de conversie

Cursul de schimb folosit pentru a transforma o suma dintr-o valuta in alta.

Rata de dobanda penalizatoare

Rata de dobanda care se aplica pentru sumele restante, ea fiind folosita pentru a calcula penalitatile de intarziere.

Rata dobanzii

Rata dobanzii exprima un anumit procent din suma imprumutata sau plasata in depozite bancare sau conturi de economii. Marimea ratei dobanzii este data de cererea si oferta de resurse pe piata bancara, taxa oficiala a scontului, puterea economica a unui stat, rata inflatiei, politica adoptata de fiecare banca in parte. Intalnim doua notiuni pentru rata dobanzii: rata dobanzii active si rata dobanzii pasive.

Rata dobanzii de referinta

Rata medie a dobanzii la care BNR atrage depozite de pe piata interbancara in cursul unei luni.(in sens general) Rata de dobanda folosita ca reper in cazul contractelor care prevad ajustarea dobanzilor. Aceasta poate lua forma unui indice monetar de referinta (Euribor, Libor, etc.), a ratei dobanzii la titlurile de stat sau a unei rate interne a dobanzii. Dobanda de referinta este folosita, de exemplu, in cazul creditelor ipotecare, unde rata dobanzii este formata din rata de referinta, la care se adauga un porcent fix, denumit marja. Iar, in cazul in care dobanda de referinta creste, dobanda platita la credit se majoreaza cu aceeasi valoare.

Rata initiala a dobanzii

Rata dobanzii perceputa pe perioada initiala de acordare a creditului, pentru perioada initiala care beneficiaza de o dobanda fixa.

Rata lunara in perioada de gratie

Valoarea ratei lunare pe parcursul perioadei de gratie de care beneficiaza creditul.

Rata reala a dobanzii

Rata dobanzii, corectata cu efectele inflatiei. In forma simplificata, rata reala a dobanzii se calculeaza ca diferenta intre rata nominala a dobanzii si rata anuala a inflatiei.De exemplu, daca rata dobanzii la un depozit pe un an este de 5%, iar rata inflatiei este de 3%, atunci rata reala a dobanzii este 2% (5%-3%). Prin urmare, sumele economisite la banca isi majoreaza puterea de cumparare cu numai 2% intr-un an.

Rating

Consta in evaluarea calitatii creditului de catre agentii specializate independente.

RCA Ieftin

Prin intermediul moneycenter.ro puteti compara toate ofertele de asigurare RCA ale companiilor care vand asigurari auto si astfel sa alegeti cel mai ieftin RCA. Cum asigurarea RCA il va despagubi pe tertul implicat intr-un accident auto este de preferat a se cumpara o asigurare RCA ieftina.

Refinantare credite

Clientul unei banci ramburseaza integral un imprumut vechi folosind unul nou, de la aceiasi banca sau de la o alta in alte conditii comerciale. Refinantarea este un proces care se presupune ca este in avantajul clientului. Se pot refinanta datorii de la mai multe banci dar si diferite tipuri de imprumuturi.

Renovare

Mici imbunatatiri care se pot face unui imobil, precum varuit, montat parchet, montat geamuri termopan, etc, care nu necesita autorizatie de construire.

Rentabilitate

Capacitate a unui capital plasat sau investit de a produce un venit.

Risc

Posibilitatea de a se produce evenimentul asigurat, avand consecinta o paguba.

Risc bancar

Exprima probabilitatea de producere a unui eveniment cu consencinte adverse pentru institutia bancara, care afecteaza rezultatele acesteia.

ROBID(Romanian Interbank Bid Rate)

Reprezinta rata de dobanda pentru depozitele atrase de banci, respectiv pretul mediu la care se cumpara fondurile de pe piata interbancara.

ROBOR (Romanian Interbank Offered Rate)

Rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei. Aceasta se stabileste zilnic de BNR, ca medie aritmetica a cotatiilor practicate de 10 banci selectate de banca centrala

Rovinieta

Rovinieta sau taxa de drum este documentul care dovedeste dreptul unui conducator auto de a utiliza reteaua de drumuri nationale din Romania. Incepand cu data de 01 Octombrie 2010 a fost introdusa rovinieta electronica, aceasta putand fi astfel cumparata si online. Verificarea conducatorilor auto se realizeaza prin camere video cu sistem inteligent de citire a numarului autovehiculului care este verificat instantaneu cu baza de date a numerelor care au platita rovinieta. In cazul in care nu aveti rovinieta cumparata pentru autoturismul dvs sunteti pasibili sa primiti prin posta amenda care este cuprinsa intre 250 si 1000 lei la care se adauga plata rovinietei.