Termeni

A | B | C | D | E | F | G | H | I | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V |
Paritate

Cursul de schimb care echivaleaza valoarea a 2 monede nationale diferite. De exemplu atunci cand cursul valutar online pentru 2 monede este la aceeasi valoare, 1 Euro = 1 Dolar.

Participant

Persoana in numele careia sunt virate contributii la un fond de pensii privat obligatoriu sau facultativ.

Pasiv

Totalitatea obligatiilor ce ii revin unui subiect economic; contrapartida activului in cadrul bilantului.

Pensie privata

Suma platita periodic, in mod suplimentar si distinct, de pensia furnizata de sistemul public. Pensiile private pot fi obligatorii sau facultative.

Perioada de creditare

Intervalul de timp (exprimat fie in luni sau ani) de la momentul incheierii Contractului de Credit si pana la rambursarea integrala a creditului. In functie de politica fiecarei institutii financiare, debitorul poate opta, la incheierea contractului de credit, pentru orice perioada de creditare care insa nu poate fi mai mica decat perioada minima si nici mai mare decat perioada maxima de creditare. Unele banci accepta perioade de creditare numai in incremente de un anumit numar de luni, de obicei 3, 6 sau 12 luni.

Perioada de Gratie

Perioada in timpul careia imprumutatul este scutit de anumite obligatii. Perioada de gratie poate presupune numai plata dobanzii si comisioanelor aferente creditului, poate fi completa - in sensul ca, pe parcursul acestei perioade, posesorul este scutit integral de plata oricarei sume, obligatorie sau optionala.

Perioada de gratie la cardul de credit

Perioada in timpul careia imprumutatul este scutit de plata dobanzii. Pentru sumele cheltuite la comercianti, pe Internet si uneori in cazul unor institutii financiare pentru cele retrase in numerar si rambursate pana la data limita de rambursare, dobanda este 0%.

PIN (Personal Identification Number)

Numar de identificare personal; este un numar unic alocat de catre emitent titularului de card si care care ii confera acestuia din urma siguranta in accesarea terminalului bancar si care previne utilizarea cardului de catre persoane neautorizate.

Plafon de Credite

Nivelul maxim al creditelor care pot fi acordate unui client sau unui grup de firme.

Plasament

Investitie baneasca in active, actiuni, obligatiuni, bonuri, depozite etc., in vederea obtinerii de venit.

Plastic alb

Termen folosit pentru a descrie cardurile albe, care au doar o banda magnetica, codata cu date obtinute prin skimming.

Plata de mare valoare

Plata a carei valoare depaseste pragul de 50.000 lei.

Plata de mica valoare

Plata a carei valoare nu depaseste suma de 50.000 lei.

Plati intrabancare

Transferul electronic a unei sume de bani dintr-un cont curent deschis la o banca intr-un alt cont deschis la aceeasi banca.

Polita de asigurare

Document emis de asigurator, care confirma incheierea contractului de asigurare.

Poprire

Retinere din salariu / venit in contul unei datorii.

Portofel electronic

Functie a cardului cu cip care permite ca o unitate monetara sa fie stocata pe card. Valoarea stocata scade cu fiecare cumparatura efectuata cu cardul, fara a mai fi nevoie ca tranzactia sa fie autorizata.

POS (Point of Sale)

Prescurtare de la Point of Sale. Reprezinta locatiile unde sunt acceptate cardurile pentru plata cumparaturilor.

Pre-autorizare

Cerere de autorizare pentru o anumita suma, prin care se blocheaza fondurile necesare pana la data efectuarii tranzactiei.De regula, astfel de cereri sunt utilizate de catre hoteluri sau companii de inchiriere auto pentru a se asigura ca pe card exista fondurile necesare finalizarii tranzactiei.

Prima de asigurare

Suma datorata de asigurat asiguratorului, in schimbul preluarii de catre acesta a riscurilor evidentiate in contract.

Prima de risc

Randament suplimentar solicitat de un investitor pentru a compensa riscul sporit pe care il presupune efectuarea unui anumit plasament.Din acest motiv, cu cat riscul este mai mare, cu atat randamentul creste. De exemplu, titlurile de stat au cele mai mici dobanzi deoarece sunt cele mai sigure investitii. In schimb, obligatiunile emise de companii platesc dobanzi mai mari, deoarece riscul de neplata este mai ridicat.La fel se intampla si in cazul creditelor. Imprumuturile ipotecare au cele mai mici dobanzi deoarece clientul garanteaza cu ipoteca. Acest lucru confera bancii siguranta, motiv pentru care aceasta percepe dobanzi mai scazute decat la un credit de nevoi personale fara garantii.

Principal

Reprezinta o parte din rata lunara, prin care se diminueaza datoria clientului fata de banca. Cu fiecare rata lunara achitata, soldul creditului se diminueaza cu valoarea principalului, pana cand in final se ramburseaza intregul credit.

Prospect de emisiune

Document care prezinta termenii, contractul de administrare, strategia de investitii si obiectivele unui fond de pensii private sau al unui fond de investitii.