Termeni

A | B | C | D | E | F | G | H | I | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V |
Calculator RCA Ieftin

Compararea prin intermediul unui calculator de preturi a ofertelor companiilor de asigurari auto. Prin intermediul unui calculator de RCA puteti sa cumparati cea mai ieftina asigurare RCA.

Capacitate de plata

Posibilitatea unei persoane fizice sau juridice de a-si onora obligatiile, cum ar fi achitarea unor rate lunare.

Capital

Totalitatea elementelor active ale patrimoniului unei societati economice care contribuie la desfasurarea activitatii acesteia.

Capital bancar

Totalitatea disponibilitatilor banesti detinute de o banca si utilizate pentru acordarea de credite sau a altor operatiuni

Capitalizare

Reprezinta crestere graduala, prin adaugare; capitalizarea dobanzii reprezinta adaugarea automata a dobanzii la implinirea termenului de maturitate a unui depozit.

Capitalizare bursiera

Reprezinta valoarea totala de piata a unei companii tranzactionate prin intermediul unei burse de valori la un moment dat, este egala cu produsul dintre numarul total de actiuni aflate in circulatie si valoarea acesteia

Card bancar

Card de plastic care permite titularului obtinerea de numerar de la automate bancare (ATM-uri), plati sau transferuri in sistem electronic

Card business

Card emis pentru companiile de dimensiuni mici. El poate fi folosit de catre angajati pentru a face cumparaturi legate de desfasurarea activitatii. Atat numele companiei cat si al utilizatorului autorizat apar pe aceste carduri.

Card corporate

Card emis pentru marile companii, fiind folosit de catre angajatii acestora pentru a plati cheltuieli legate de desfasurarea activitatii. Aceste carduri permit companiilor sa monitorizeze cheltuielile si sa le controleze la nivel centralizat.

Card cu cip

Card ce are incorporat un cip, care permite atat efectuarea de plati, cat si noi oferirea de noi functionalitati, cum ar fi facilitati de portofel electronic sau noi metode de autentificare. Acest card mai este cunoscut ca "smart card".

Card de afinitate

Card destinat unor potentiali clienti, care impartasesc un interes comun, o activitate sau sunt membrii ai unei organizatii specifice. De regula,†atunci cand cardul este folosit la plata, organizatia este rasplatita intr-o anumita forma

Card de credit

Card cu functionalitati de credit, unde toate tranzactiile efectuate in cursul unui interval (de regula, o luna) sunt incluse intr-un extras de cont. La scadenta, detinatorul poate alege sa ramburseze orice suma mai mare decat suma minima de rambursat. Pentru soldul ramas de rambursat, emitentul percepe dobanda

Card de credit cobranded

Este emis de o banca sau institutie financiara in colaborare cu un comerciant, care are inscris pe el logo-urile ambilor parteneri. Cardurile cobranded sunt dedicate, de regula, clientilor unui anumit comerciant, furnizor de servicii sau organizatii comerciale.

Card de credit Premium

Card de credit care ofera beneficii si facilitati superioare fata de cel standard. Unele din beneficiile standard sunt: asigurarea de calatorie, acces gratuit in saloanele VIP ale aeropoturilor, etc. Cardurile Premium au taxe de administrare anuala si cerinte de venit minim mai mari fata de cele standard.

Card de debit

Card pentru plati, care este asociat unui cont curent. La fiecare tranzactie suma cheltuita se scade din disponibilul existent in contul curent.

Card de plata

Orice card folosit de detinator pentru a cumpara bunuri si servicii sau pentru†a retrage numerar

Card embosat

Elementele de identificare ale cardului sunt imprimate pe card astfel incat sa faca posibila facturarea manuala; cardul este folosit atat off-line, cat si in mediu electronic (ATM si POS). Unul din avantajele majore este ca poate fi folosit la platile efectuate prin intermediul internetului.

Card hibrid

Card care contine atat o banda magnetica cat si un cip. Cardurile hibride functioneaza ca un card cu cip la terminalele care†citesc cipul si ca un†card cu banda magnetica la terminalele non-cip

Card indendat

Elementele de identificare ale cardului nu sunt imprimate in relief, este folosit numai in mediul electronic.

Card smart

Card cu circuit integrat sau card cu microprocesor, ceea ce ii confera functiile unui computer in miniatura. Card-ul inteligent permite efectuarea unei plati fara a mai fi nevoie de consultarea bancii emitente a card-ului pentru confirmarea disponibilului din cont. Pentru smart card-urile mai complexe comunicarea se face via unde radio. Practic, nu mai este necesar contactul fizic intre cititorul de carduri si cardul propriu-zis pentru transmiterea informatiilor, asa cum se intampla cu smart card-urile conventionale.

Cash colateral (depozit colateral)

Depozitul bancar constituit de catre debitor / girant la banca cu care se contracteaza un credit, in vederea garantarii imprumutului. Acest depozit este blocat pe durata periodei de creditare si este disponibilizat numai dupa rambursarea integrala a creditului. In caz de executare silita, ca urmare a nerambursarii creditului la scadenta, banca va intra in proprietatea sumelor depuse in depozitul bancar.

Centrala Incidentelor de Plati

Centru de informatii, gestionat de BNR, care colecteaza date cu caracter public despre incidentele de plati cu cecuri, cambii si bilete la ordin.

Cerere de credit

Solicitare scrisa adresata de o persoana fizica sau juridica unei banci sau unei institutii de credit pentru acordarea unui credit. Cererea trebuie sa contina date referitoare la identitatea solicitantului, calitatea acestuia, reprezentantii sai legali, destinatia creditului, tipul creditului solicitat, suma solicitata, moneda in care este exprimat creditul, perioada pentru care se solicita creditul, modalitatea de rambursare - in transe egale sau nu, garantii propuse, semnaturi, declaratii etc.

Certificate de depozit

Hartii de valoare emise de catre o banca si care atesta depunerea unei sume de bani la o rata a dobanzii fixa pe o anumita perioada de timp; pot fi nominative, deci netransmisibile sau nenominative, adica la purtator.

Cesiune

Transmitere de catre o persoana altei persoane a unui drept de creanta cu titlu oneros Ón temeiul unui contract

Cesiune de creanta

Reprezinta transmiterea drepturilor de creanta de catre debitor in favoarea creditorului

Charge card

Card cu functionalitate de credit, la care toate tranzactiile efectuate intr-un luna trebuie rambusate integral la finele lunii.

Chargeback

Procedura prin care se contesta integral sau partial o tranzactie cu cardul.

Chitanta

Confirmarea eliberata de ATM, ca dovada a retragerii numerarului, sau de comerciant, ca dovada a achizitonarii unor bunuri sau plata unor servicii.

Cod 10

Termen folosit de un comerciant in cazul autorizarii vocale a unei tranzactii cu cardul, pentru a informa banca acceptatorul ca exista o suspiciune cu privire la card sau la detinator

Codebitori

Persoane al caror venit vine in completarea celui al solicitantului creditului.Codebitorul are drepturi de proprietate asupra bunurilor achizitionate prin intermediul creditului si raspunde impreuna cu imprumutatul in cazul neonorarii obligatiilor fata de institutiei financiare creditoare

Codul PIN

Este un numar de identificare personala, un cod format din patru cifre, cunoscut numai de catre detinatorul de card si folosit pentru identificarea sa la ATM-uri si terminale POS.

Colateral cash

Depozitul bancar constituit de catre debitor/garant la banca la care se contracteaza un credit si se foloseste pentru garantarea creditului, returnandu-se solicitantulului dupa achitarea creditului

Comert electronic

Termen generic care descrie operatiunile de vanzare-cumparare, folosind mijloace digitale. Acesta poate include folosirea internetului, a televiziunii interactive sau a terminalelor mobile.

Comision (de acordare, de analiza, etc)

Suma de bani (calculata ca si cota procentuala din imprumut) perceputa de creditor in schimbul efectuarii serviciilor aferente acordarii unui credit (intocmire dosar, analiza, verificare contract, etc).

Comision administrare (% la sold)

Comision perceput sub forma unui procent din soldul creditului de catre institutia financiara pentru administrarea creditului acordat.

Comision analiza (% din valoarea initiala sau suma fixa)

Comisionul perceput de catre institutia financiara ca procent sau ca suma fixa din valoarea creditului pentru a analiza dosarul si a calcula eligibilitatea solicitantului. Acesta se plateste de catre solicitant si se va pierde chiar daca dosarul nu se aproba

Comision bancar

Suma incasata de banca pentru operatile efectuate prin intermediul serviciilor sale de la clientii sai.

Comision de acordare

Comision platit la acordarea unui imprumut, care se calculeaza fie ca procent din suma imprumutata, fie este stabilit in suma fixa. De multe ori, bancile includ acest comision in credit pentru a nu obliga clientul sa plateasca nimic, iar imprumutul sa fie mai usor de obtinut. In aceste cazuri, valoarea creditului devine mai mare decat suma incasata de client.

Comision de administrare

Comision platit lunar sau anual la un credit, acesta fiind de regula inclus in rata lunara. Nivelul lui se calculeaza fie ca procent din valoarea creditului, fie ca procent din soldul ramas al imprumutului. In general, comisioanele lunare la credite reprezinta dobanda ascunsa, bancile folosind aceasta tactica pentru a putea afisa rate mai mici de dobanda in campaniile de promovare. In cazul cardurilor de credit si de debit, comisionul de administrare se percepe de obicei anual, iar la conturile curente - frecventa sa este lunara. Avand in vedere ca, in general, un card este atasat unui cont curent, detinatorii de carduri platesc doua comisioane de administrare.

Comision de administrare (a creditului)

Serviciile si operatiunile pe care banca le realizeaza pe durata creditului sunt comisionate cu o suma din valoarea creditului.

Comision de administrare anual (suma fixa)

Comision perceput sub forma unei sume fixe, anual de catre institutia financiara pentru administrarea creditului acordat.

Comision de administrare lunar (% la sold)

Comision perceput lunar sub forma unui procent din soldul creditului, de catre institutia financiara pentru administrarea creditului acordat.

Comision de administrare lunar (suma fixa)

Comision perceput sub forma unei sume fixe, lunar, de catre institutia financiara pentru administrarea creditului acordat.

Comision de interschimb

Comision incasat de emitent de la acceptator pentru tranzactiile efectuate cu cardul la terminalul care apartine acceptatorului.De exemplu, daca un card emis de banca X este folosit pentru†a plati la un comerciant, care dispune de un terminal de acceptare a cardului apartinand bancii Y, atunci banca Y datoreaza bancii X un comision

Comision de neutilizare credit

Comision perceput in cazul in care clientul nu a utilizat creditul aprobat de banca. Acest comision se practica, de regula, la imprumuturile care se elibereaza in transe, unde clientul are la dispozitie un anumit interval de timp, in care poate utiliza banii.

Comision de rambursare anticipata

Comision platit la rambursarea in avans a unei parti sau a intregului credit. Acesta se calculeaza ca procent din suma rambursata anticipat

Comision de retragere numerar

Comision perceput la retragerea banilor in numerar, de la ghiseul bancii sau de la bancomat. Acesta se calculeaza ca procent din suma retrasa de client in numerar.

Comision de risc (o singura data la inceput) (%)

Reprezinta un comision perceput o singura data, la acordarea creditului, ca procent din valoarea acestuia. In general, acopera riscul valutar pe care trebuie sa-l suporte institutia financiara in cazul fluctuatiilor majore ale cursului de schimb.

Comision de risc lunar (% la sold)

Comision de risc lunar (% la sold) reprezinta un comision perceput lunar ca procent din soldul creditului. In general, acopera riscul valutar pe care trebuie sa-l suporte institutia financiara in cazul fluctuatiilor majore ale cursului de schimb.

Comision de risc lunar (suma fixa)

Reprezinta un comision perceput lunar, sub forma unei sume fixe. In general, acopera riscul valutar pe care trebuie sa-l suporte institutia financiara in cazul fluctuatiilor majore ale cursului de schimb.

Comision deschidere cont

Comisionul perceput de institutia financiara pentru deschiderea unui cont.

Comision plata anticipata

Plata in avans a debitului mai devreme decat termenul prevazut in contract.

Cont bancar

Aranjament prin care sunt depusi si pastrati banii intr-o banca.

Cont curent

Cont bancar prin care se deruleaza in mod obisnuit operatiunile de ridicare si depunere de numerar, plati catre furnizorii de utilitati sau orice alte tipuri de plati. Clientii pot sa utilizeze aceste conturi bancare pentru a-si gestiona finantele personale. In particular, printr-un astfel de cont bancar se pot derula si operatiunile aferente creditul: in acest cont banca vireaza suma creditului si tot din acest cont banca retine lunar suma de plata (formata din principal, dobanda si comisioane periodice).

Contract de credit

Reprezinta acordul de vointa intre solicitantul de credit (in calitate de debitor) si banca (in calitate de creditor) prin care banca se obliga sa puna la dispozitia solicitantul de credit o anumita suma de bani, la termenul stabilit, contra unei dobanzi. Contractul de credit prevede drepturi si obligatii pentru creditor si debitor pe toata durata contractului si specifica care sunt garantiile constituite.

Contractant

Persoana care incheie contractul de asigurare, obligandu-se sa plateasca prima de asigurare.

Contributii

Sumele platite de participantii la fondurile de pensii private, care sunt apoi investite de administratorul fondului, conform strategiei prezentate in prospectul de emisiune.

Contul de economii

Este un produs de economisire care ofera posibilitatea de a retrage sau depune numerar in orice moment. Contul de economii este constituit pe o perioada nedeterminata. Pentru contul de economii bancile ofera in general o dobanda mai avantajoasa decat cea de la contul curent, dar mai mica decat cea a unui depozit la termen.

CRB(Centrala Riscurilor Bancare)

Infiintata in anul 2000, Centrala Riscurilor Bancare (CRB) este un organsim specializat in centralizarea informatiilor privind expunerea fiecarei persoane declarante din Romania fata de acei debitori care au beneficiat de credite si/sau angajamente al caror nivel cumulat depaseste suma limita de raportare (20.000 RON). In acelasi timp, institutia detine si informatii ce privesc fraudele cu carduri produse de catre posesori.

Credit bancar

Credit acordat de catre o banca unei persoane fizice sau juridice pe o anumita perioada de timp, avand o destinatie precis definita, in anumite conditii. Debitorul trebuie sa constituie garantii in favoarea bancii din care, in caz de neplata a datoriei, aceasta isi va recupera creanta.

Credit Default Swap

Este un contract de instrumente financiare derivate, in care cumparatorul face plati periodice catre vanzator si, in schimb, incaseaza o anumita suma daca imprumutul (sau o alta datorie) nu se ramburseaza. Contractele CDS pot fi asemanate cu o asigurare, deoarece cumparatorul plateste o prima de risc si primeste o suma de bani daca se produce un anumit eveniment.Spread-ul CDS este suma anuala pe care cumparatorul trebuie sa o plateasca pentru a beneficia de asigurare, exprimata ca un procent din valoarea nominala. Spread-ul creste cu cat datoria este perceputa ca fiind mai riscanta, nivelul sau fiind stabilit in mod liber prin mecanismele pietei.

Credit imobiliar

Imprumut garantat cu ipoteca, ce poate fi utilizat pentru achizitionarea, constructia sau modernizarea unei locuinte, precum si pentru refinantarea unui alt credit similar.Se deosebeste de un credit ipotecar prin faptul ca nu exista obligatia pentru banci de a stabili ca dobanzile variabile se ajusteaza doar in functie de un indice monetar de referinta (ex. Euribor, Libor, Robor).

Credit intermediar

Credit acordat clientului care a acumulat suma minima de economisire, dar nu a indeplinit restul conditiilor la un contract de economisire-creditare. La acest credit se achita doar dobanda. Imprumutul se transforma in credit cu dobanda fixa conform contractului de economisire-creditare, daca toate conditiile au fost indeplinite

Credit ipotecar

Imprumut garantat cu ipoteca, destinat achizitionarii, constructiei sau modernizarii unei locuinte, precum si pentru refinantarea unui alt credit similar. Daca dobanda la un credit ipotecar este variabila, bancile sunt obligate sa specifice in contract ca ajustarea lor se face numai in functie de un indice monetar de referinta (cum ar fi Libor, Euribor sau Robor).

Credit Prima Casa

PRIMA CASA 2013 este un program de sprijin pentru achizitia unei locuinte de catre persoane fizice care nu detin la data solicitarii creditului in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul sau sotia nici o locuinta sau care detine cel mult o unitate locativa, dobandita in afara programului Prima Casa, in suprafata utila < 50 mp. Creditele acordate prin acest program in 2013, sunt garantate in proportie de 50% din valoarea acestora, de catre FNGCIMM.

Credit Punte

Imprumut pe termen scurt ce poate fi acordat acelor clienti eligibili pentru un credit ipotecar, care nu dispun pe moment de suma de bani necesara pentru a constitui avansul la achizitionarea imobilului, dar au o proprietate imobiliara (apartament sau casa) pe care intentioneaza sa o vanda pentru a constitui avansul.

Credit Scoring

Este un instrument folosit in evaluarea profilului solicitantului de credit si este alcatuit din informatiile mentionate intr-un raport de credit individual.

Credite

Relatii contractuale care se stabilesc intre o persoana fizica sau juridica denumita creditor, care acorda un imprumut in bani sau care vinde marfuri sau servicii pe datorie, si o alta persoana fizica sau juridica, denumita debitor, care primeste imprumutul (sau cumpara pe datorie). Pentru acest imprumut, debitorul trebuie sa plateasca dobanda. Pentru persoane fizice, institutiile financiare acorda mai multe tipuri de credite: imobiliare sau ipotecare, pentru nevoi personale, de consum sau la domiciliu (rapide).

Credite de consum

Credite destinate cumpararii de bunuri de folosinta indelungata (mobila, electronice, electrocasnice etc).

Credite de nevoi personale

Imprumut acordat fara destinatie precis identificata si pentru care debitorul nu trebuie sa justifice modul in care a folosit banii. Imprumuturile pentru nevoi personale se acorda de regula pentru o perioada de maxim 10 ani.

Credite de Nevoi Personale cu Ipoteca

Imprumuturi acordate fara destinatie precis identificata (pentru nevoi personale) si pentru care debitorul nu trebuie sa justifice modul in care a folosit banii, pe baza unei garantii imobiliare. Poate fi folosit si pentru refinantarea a diferite tipuri de imprumuturi de la aceiasi banca sau de la mai multe banci. Rata dobanzii solicitate este mai mica fata de un imprumut pentru nevoi personale fara garantie imobiliara.

Credite imobiliare sau ipotecare

Credite acordate pe perioade medii si lungi, avand ca destinatie cumpararea sau constructia unei locuinte, modernizarea sau extinderea unui imobil, achizitia unui teren si viabilizarea acestuia sau refinantarea unor imprumuturi imobiliare sau ipotecare.

Creditor

Imprumutator; persoana fizica sau institutie financiara care acorda credite.

Criptare

Tehnica de codare a datelor, care foloseste un algoritm si o cheie de criptare, astfel incat informatiile pot fi descifrate doar de dispozitivele autorizate

Criterii de Eligibilitate

Sunt criterii si conditii ce trebuie indeplinite de persoana care solicita un credit

Curs de schimb real

Cursul de schimb al unei monede, ajustat cu efectul inflatiei.

Curs valutar BNR

Cursul valutar publicat de BNR (Banca Nationala a Romaniei) in fiecare zi lucratoare si valabil drept curs de schimb pentru ziua urmatoare.

Curs valutar case de schimb

Cursul de schimb la casele de schimb valutar ale bancilor sau agentilor economici special autorizati pentru a desfasura actiuni de schimb valutar. Pe moneycenter.ro puteti verifica care este cel mai bun curs valutar la casele de schimb valutar bancare.

Curs valutar online

Cursul de schimb al unei valute afisat in timp real, calculat pe piata valutara nationala sau internationala. Se mai foloseste si termenul de curs valutar in timp real sau curs valutar interbancare.

Curs valutar online Forex

Cursul valutar online inregistrat pe piata Forex, este redat in timp real si este suportul pe care se realizeaza tranzactiile valutare.

Cursuri valutare

Pretul la care o valuta poate fi cumparata la schimb cu o alta. De exemplu cursul valutar Euro/RON in data de 22 decembrie a fost de 4,3011 lei pentru 1 Euro. Cursul de schimb poate fi cel oficial numit si curs valutar BNR sau cursul de schimb publicat de o banca sau o casa de schimb. Cel mai bun curs de schimb valutar il gasiti pe moneycenter.ro