• Home
  • Shopping
  • Generatia Facebook - oportunitati si pericole pentru centrele comerciale
Generatia Facebook - oportunitati si pericole pentru centrele comerciale
27 Noiembrie 2012
Castigatori vor fi centrele comerciale care vor construi punti intre mediul virtual si comertul din spatiul real, iar cei care nu vor reusi vor pierde chiriasi si cota de piata.

In cadrul targului internaţional de retail real estate MAPIC (Marche Professionelle Imobiliere Comerciale), cel mai important eveniment de profil la nivel global, care a avut loc intre 14 -16 noiembrie la Cannes, au fost abordate teme legate de influentele erei internetului, smartphone-urilor si tabletelor asupra sectorului de retail. La MAPIC au fost prezenti 2.300 de retaileri, 840 de investitori, peste 3.000 de dezvoltatori, brokeri imobiliari si consultanti, autoriati locale din diferite tari etc.

"Retailul este oarecum la limita de a tine pasul cu era digitalizarii si a comunitatilor online. Unele companii din zona comerciala privesc internetul ca fiind un duşman al comertului clasic, ceea ce cred ca este atat neproductiv, cat si destul de conservator. Adevarul este ca o lume a iPad-urilor, smartphone-urilor si "like"-urilor ofera practic nenumarate posibilitati de a comunica si a atrage consumatorii in magazine si centrele comerciale", a aratat Graham Kilbane, COO Argo Real Estate Opportunities Fund (AREOF), unul dintre cei mai mari proprietari de parcuri de retail si centre comerciale din Romania.

De altfel, International Telecommunication Union (ITU) a anunţat ca numarul abonatilor de telefonie mobila la nivel mondial a depasit sase miliarde la sfarsitul lui 2011. Romania nu face exceptie de la tendintele mondiale. Conform Autoritatii de Reglementare in Comunicatii, numarul conexiunilor la internet ajunsese la 10,8 milioane la sfarsitul lui 2011, iar numarul utilizatorilor de telefonie mobila (cartele SIM active) se ridica la 23,4 milioane. De asemenea, firma de cercetare de piata GFK a anuntat ca piata de telefoane mobile si smartphone-uri a inregistrat o crestere semnificativa in al treilea trimestru din acest an, de 12,3%, comparativ cu perioada similară din 2011; dintre utilizatorii de smartphone-uri, 41% cauta informatii pe Internet atunci cand se afla la cumparaturi, despre produsele pe care intenţionează sa le achizitioneze, iar 32% identifica un loc de distractie in oras cu ajutorul smartphone-ului. In plus, avem peste 5 milioane de utilizatori pe Facebook (cu o creştere exponentiala), la care se adauga cei care folosesc alte retele sociale personale sau profesionale, precum Linkedin.

"Romania a avut din start un dezavantaj - incorect din punct de vedere istoric - in ceea ce priveste accesul populatiei la tehnologie si posibilitatile financiare aferente, insa romanii recupereaza rapid si au abilitati IT la nivel national. Aceasta caracteristica accelereaza necesitatea ca firmele ce activeaza pe piata de retail pur sau de retail real estate sa se adapteze la noua realitate digitala. Castigatorii deceniului viitor sunt cei care vor reusi chiar mai mult, si anume vor avea abilitatea de a anticipa dorintele "generatiei Facebook" in ceea ce priveste experientele mixte virtual-reale de shopping si entertainement. Iar tableta si smartphone-ul vor da un sens nou notiunii de e-commerce", a precizat Graham Kilbane.

Centrele comerciale din Romania au parcurs deja doua etape majore: prima a fost cea de aparitie si extindere principala a retailului modern, de la sfarsitul anilor 90 pana in 2008 - 2009. Cea de-a doua etapa importanta, care a durat pana an prezent, a adus distractia si evenimentele in prim planul experientelor de shopping: ca si comportament al consumatorului, in general publicul roman se plictiseste repede de un produs sau serviciu, iar furnizorii trebuie sa fie mereu creativi; astfel, dupa ce mirajul initial al mall-urilor si parcurilor comerciale cu o oferta bogata a disparut, retailerii au fost nevoiti să inoveze, organizand targuri, expozitii, concerte, concursuri etc.

In Romania, Argo Real Estate Opportunities Fund detine patru parcuri de retail: Shopping City Sibiu, Shopping City Suceava, Era Shopping Park Oradea si, respectiv, Era Shopping Park Iasi , cumuland o suprafata totala inchiriabila de 271.000 mp.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Shopping