• Home
  • Shopping
  • Cati romani sunt interesati sa cumpere produse alimentare online?
Cati romani sunt interesati sa cumpere produse alimentare online?
30 Septembrie 2013
Produsele alimentare proaspete ar trece de bariera generata de neincrederea in calitatea, prospetimea si igiena garantate de un magazin online, daca acestea ar fi oferite de un retailer cunoscut.

Un procent de 35% dintre utilizatorii de internet ar comanda online produse proaspete de la marii retaileri, fata de doar 2% cumparatori actuali, se arata in studiul realizat de Exact Cercetare si Consultanta.

Timpul fiind cea mai pretioasa resursa actuala, sunt continuu cautate solutii pentru eficientizare, dezvoltarea retelelor de magazine de proximitate si cresterea comertului venind tocmai in intampinarea nevoilor consumatorilor de a-si dedica cat mai putin timp cumparaturilor.

Principalul avantaj perceput de cumparatori atunci cand fac cumparaturi online este economia de timp pe care o fac, 80% dintre romanii care folosesc internetul plasand acest avantaj pe prima pozitie a topului. La mare distanta cu un procent de 35 %, se situeaza livrarea produselor oriunde in tara, in timp ce 30% dintre utilizatori apreciaza posibilitatea accesarii mai multor siteuri in acelasi timp, fiind astfel posibila compararea preturilor aplicate de diferite magazine online.

Tinand cont de intentiile marilor retaileri de a-si extinde serviciile in online, studiul realizat de Exact Cercetare & Consultanta a surprins perceptiile romanilor cu privire la aceasta oportunitate. De-a lungul timpului, studiile au aratat ca produsele alimentare au o probabilitate mica de a fi cumparate online. Procentele celor care au achizitionat online astfel de produse sunt unele dintre cele mai mici: 6% au mentionat ca au cumparat produse alimentare ambalate si doar 2% produse alimentare proaspete. Iar principalele motive sunt neincrederea in prospetimea lor (56%), in conditiile igienice asigurate atat la depozitare (53%), cat si la livrare (28%).

In urma cu 5 ani, produsele vestimentare - imbracaminte, incaltaminte - erau pe ultimele locuri in lista de cumparaturi achizitionate online. Motivul principal era imposibilitatea de a le proba si de a testa calitatea materialelor. In ultimii 2 ani insa, aceasta categorie a ajuns pe primele locuri, concurand cu electronicele si electrocasnicele. Experienta pozitiva cu magazinele online de produse vestimentare a eliminat treptat aceasta bariera. Aceeasi bariera - neincrederea in achizitionarea unor produse de calitate si proaspete in cazul celor alimentare - trebuie luata in considerare de marii retaileri care doresc sa determine cumparatorul sa le achizitioneze produsele online, a declarat Lacramioara Loghin, Managing Director Exact Cercetare si Consultanta.

Intentia de cumparare creste foarte mult in conditiile in care furnizorul este un lanț mare de magazine. Daca in prezent, doar 6% achizitioneaza produse alimentare online, in viitor 58% declara ca ar achizitiona produse alimentare ambalate, daca lanturile mari de magazine ar oferi aceasta posibilitate.

Modalitatea de livrare preferata este prin curier la domiciliu in acceasi zi, in timp ce 40% considera ca ar fi de acord cu livrarea comenzii prin curier cel putin la o zi dupa plasarea acesteia.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Shopping