Masina noua sau second hand? Care e cea mai buna alegere daca vrei sa-ti cumperi o masina?

Alegerea unei masini este o sarcina dificila, iar daca ai de ales intre o masina noua sau la mana a doua, atunci calculele se complica foarte mult.

Avantajele unei masini noi

O masina noua vine cu o garantie care pleaca de la 3 ani, astfel ca in aceasta perioada nu trebuie sa iti faci probleme in legatura cu eventualele cheltuieli pentru defectiunile acesteia, care n-au fost provocate de tine sau de o alta persoana.

Masinile noi moderne au totodata in configuratia standard foarte multe sisteme de siguranta precum si optiuni de confort, multe dintre acestea nefiind disponibile pe masinile second hand.

Daca intentionezi sa iti cumperi o masina noua atunci vei avea posibilitatea de a o configura asa cum doresti, de la culoare si tipul acesteia, metalizata sau nu, la tipul de motorizare si accesoriile de care ai nevoie. Configurarea unei masini poate insa sa prelungeasca termenul de livrare, pana la cateva luni in unele situatii.

Nu uita sa compari ofertele de credite auto, de la bancile locale.

O masina noua polueaza mai putin, consuma mai putin si are costuri mai mici de intretinere.

In plus, o masina noua face impresie asupra celor din jur, demonstreaza faptul ca apreciezi calitatea, confortul, si esti sigur ca acest model de masina nu o sa-ti faca probleme.

Dezavantajele unei masini noi

O masina noua este cu adevarat noua doar cateva zile, dupa ce a plecat din showroom-ul dealer-ului valoarea acesteia scade cu pana la 15% sau mai mult, daca masina este una scumpa.

Producatorii auto scot modele noi o data la cativa ani, asa ca intr-un an sau doi masina vei avea modelul vechi, in timp ce noul model are noi accesorii la moda si dotari tehnice superioare.

O masina noua te costa, pretul unei masini noi este cu mult mai mare decat al uneia second hand, ceea ce implica de multe ori accesarea unei finantari, credit auto sau leasing auto.

Masina noua se depreciaza foarte repede, mai ales in primii doi ani, valoarea acestuia de piata scade sub 50% dupa 4 ani.

Costurile de asigurare sunt mai mari la masinile noi, deoarece in cazul CASCO, prima este stabilita in functie de valoarea acesteia.

Avantajele unei masini la mana a doua - second hand

Daca pentru a cumpara o masina noua avem nevoie de finantare datorita pretului ridicat, in cazul masinii second hand putem alege masina dorita in functie de bugetul disponibil.

Iti poti permite o masina de clasa superioara la un pret mai mult decat decent, care nu ar fi putut fi achizitionata altfel, si cu dotari de invidiat.

Uneori poti sa gasesti masini second hand de o calitate extraordinara, care sa te coste foarte putin, masini care nu sunt foarte vechi, cu dotari bune si care au fost corect intretinuta.

In plus, la o masina second hand vei avea costuri mai mici cu asigurarile RCA si CASCO. Pentru a afla care este cea mai ieftina asigurare RCA, foloseste calculatorul RCA Ieftin.

Dezavantajele masinilor second hand

Daca in cazul masinii noi beneficiezi de o garantie de 3 sau mai multi ani, la o masina second hand nu ai acest avantaj, decat in cazul unei masini mai noi care mai este in garantie sau este vanduta de un dealer auto si care poate oferi o garantie de pana intr-un an, de regula

Avantajele unei masini noi sunt dezavantaje la cele second hand, costurile de intretinere sunt mai ridicate si chiar foarte ridicate, la fel si consumul de combustibil, deoarece este vorba de modele vechi care consuma mai mult decat cele noi.

Chiar daca verifici toate detaliile inainte de a cumpara o masina second hand, tot nu poti sti exact care este istoricul acesteia, sau incidentele in care a fost implicata. Uneori te poti trezi ca ai cumparat chiar o masina furata sau asamblata din mai multe masini.

Comportamentul unei masini second hand este dat si de modalitatea in care a fost folosita de catre fostii proprietari.

O masina noua este mai avantajoasa pe termen lung

Pentru cei care doresc sa detina o masina pe o perioada mai mare de 4 ani, cea mai buna decizie este sa achizitioneze o masina noua. Costurile de intretinere sunt mai mici, daca aveti grija de aceasta si efectuati reviziile la timp pe termen lung aceasta se va dovedi o solutie mai ieftina decat o masina second hand.

Daca vreti sa schimbati masina dupa 2 sau 3 ani, atunci masina second hand este mai avantajoasa din punct de vedere economic. Costul de achizitie este mai mic, iar daca aceasta a fost si bine intretinuta, si costurile de utilizare vor fi reduse.

Proprietarii de masini second hand ar fi bine sa stie cateva notiuni de baza cu privire la intretinerea unui autoturism, deoarece aceste masini solicita mai multa atentie decat una noua.

Sfaturi Utile Masini