Cum sa ai apa calda la preturi mici!

Solutii pentru incalzirea ambientului, dar mai ales pentru incalzirea apei, sunt multe. Poti sa beneficiezi de apa calda si caldura; daca faci parte dintr-un sistem centralizat de distributie sau poti sa te incalzesti in mod independent cu ajutorul unei centrale termice.

Exista insa si situatii cand nu poti sa ai acces la niciuna dintre aceste doua alternative din diferite motive. Ce faci in acest caz?

E simplu, iti instalezi un boiler! Acesta iti poate furniza apa calda in functie de nevoile locuintei tale. Inainte sa-l cumperi trebuie sa stii cate ceva despre boilere in general.

Pe piata sunt doua tipuri mari de boilere, boilerele cu rezervor si boilerele fara rezervor, numite si incalzitoare instant de apa.

Boilere fara rezervor - Incalzitoare instant de apa

Incalzitoarele instant de apa ocupa putin spatiu datorita faptului ca nu au un rezervor. In interiorul acestor incalzitoare exista o conducta prin care trece apa si care este in contact direct cu un element de incalzire. Elementul de incalzire asigura o crestere (aproape) instantanee a temperaturii apei, de unde si numele acestui sistem. Acest tip de boiler asigura un debit mai mic de apa, in special intre 10 si 30 litri pe minut, in functie de capacitate. Din acest motiv ele sunt de cele mai multe ori instalate in bucatarii pentru ca pot furniza o cantitate optima de apa calda pentru treburile gospodaresti fara a "cheltui" multi bani.

Boilere cu rezervor

Desi boilerele cu rezervor sunt disponibile in diferite marimi, de la cele mici, cubice, de 10L, pana la cele mari, cilindrice, de 100L sau mai mult, principiul de functionare este acelasi. Toate sunt dotate cu un rezervor incalzit prin intermediul unor rezistente electrice. Elementul de incalzire se afla la baza rezervorului. Rezervorul este alimentat cu apa rece in partea de jos, cea care este aproape de elementul de incalzire. In partea superioara a rezervorului se acumuleaza apa calda, de acolo pornind si conducta care duce apa calda in reteaua din casa.

In afara de dimensiunea rezevorului mai există diferente si la modul de incalzire si anume boilerele mixte care permit cuplarea la două surse de caldura si sunt de doua feluri:

- Boilere termo-electrice, care pot fi legate in circuit cu o centrala termica si pot functiona alternativ cu doua surse de energie: electricitate - in perioada de vara sau prin agent termic din circuitul de incalzire (racordat la serpentina boilerului) produs cu ajutorul unei centrale termice.

- Boilerele cu alimentare pe lemne si electricitate. Modelele performante de acest tip permit incarcarea simpla si a unei cantitati de lemne datorita constructiei speciale a focarului. Astfel poti folosi doua surse alternative de energie pentru incalzirea apei.

Ti-am prezentat cateva sfaturi si informatii despre alegerea boilerului perfect pentru caminul tau.

Sfaturi Utile Bricolaj
 • Cum sa ai apa calda la preturi mici!

  Solutii pentru incalzirea ambientului, dar mai ales pentru incalzirea apei, sunt multe. Poti sa beneficiezi de apa calda si caldura; daca faci parte dintr-un sistem centralizat de distributie sau poti sa te incalzesti in mod independent cu ajutorul unei centrale termice.

 • Gipscartonul: o solutie ieftina si rapida pentru amenajarea spatiului

  La ce sunt bune placile de gips-carton? Compartimentarea rapida a spatiului este cel mai important mod de utilizare a placilor de gipscarton pentru ca ele iti dau posibilitatea sa-ti delimitezi mult mai usor spatiul interior, fie ca ai o locuinta pe care vrei sa o remodelezi sau una care e doar in stadiul de proiect.

 • Cum sa te bucuri de vara la preturi mici

  Vara parca a venit mai devreme anul asta si se pare ca nu o sa plece prea curand. E cald. Si poate ca o sa fie si mai cald. Si nu doar in vara asta. Asa ca acum e momentul sa investesti putin in lucruri care fac vara mai placuta si mai suportabila. Cu bani putini iti poti amenaja un colt de racoare si buna dispozitie.

 • Lista magazinelor de bricolaj din Romania

  Bricolajul se refera la comertul cu materiale de constructii si pentru amenajari interioare de tip DIY (Do-it-Yourself), pentru cei care doresc sa isi construiasca o locuinta sau sa o amenajeze.

 • Cum sa dai o noua fata casei tale cu bani putini

  Primavara e un moment propice pentru a incepe mici proiecte care sa imbunatateasca vizibil confortul locuintei tale.

 • Cum sa-ti amenajezi baia inteligent si frumos, cu putini bani cheltuiti

  "E doar o baie, nu e nimic deosebit!" FALS! Ar fi bine daca lucrurile ar sta asa de simplu. In realitate, baia este un spatiu complex care necesita multa atentie atunci cand vrei sa o renovezi, atat in faza de plan, cat si in cea de executie.