Rovinieta auto electronica

Rovinieta este o taxa care da dreptul unui autovehicul inmatriculat sau nu in Romania sa circule pe reteaua de drumuri nationale.

Rovinieta a fost introdusa prin OG nr. 15/2002, si este documentul sau inregistrarea in format electronic care atesta achitarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania. Prin plata rovinietei se confera unui vehicul dreptul de a utiliza, pe parcursul perioadei de valabilitate a acesteia, reteaua de drumuri nationale din Romania, concesionata Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

Rovinieta este necesara atunci cand circulam pe drumuri clasificate ca: autostrazi, drumuri expres, drumuri nationale europene, drumuri nationale principale si drumuri nationale secundare. Nu este necesara rovinieta auto atunci cand circulam pe reteaua de drumuri judetene si pe cele comunale.

Achitarea rovinietei auto este obligatorie pentru toate categoriile de vehicule inmatriculate in Romania precum si pentru cele inmatriculate in alte state si care doresc sa circule pe drumurile nationale. Rovinieta este obligatorie atat pentru persoane juridice cat si pentru persoanele fizice.

Vezi si Pret Rovinieta Auto, pentru toate tipurile de autovehicule.

Rovinieta electronica se emite in format electronic si nu mai este necesara tiparirea acesteia si afisarea pe parbrizul masinii. Achizitia acesteia este mult mai simpla, putand fi efectuata si online sau printr-un simplu SMS, de pe telefonul mobil.

Verificarea existentei unei roviniete valabile pentru un autovehicul se poate face fara oprirea autovehiculului in trafic, verificarea se face cu ajutorul unor camere video fixe si mobile, dotate cu un software inteligent de citire a numarului autovehiculului, ce este verificat aproape instantaneu cu baza de date a CNADNR ce contine datele tuturor autovehiculelor.

Fiecare conducator auto poata verifica cu usurinta daca masina are o rovinieta valabila prin intermediul site-ului CNADNR, care poate fi accesat aici. Pentru a afla daca aveti rovinieta valabila trebuie sa introduceti numarul de inmatriculare si seria de sasiu a masinii.

Rovinieta