In cat timp se aproba un credit prin programul Prima Casa?

Procedura de acordare a creditelor Prima Casa este una destul de indelungata, intregul proces poate sa se intinda si pe durata a doua luni.

Perioada de aprobare difera de la o banca la alta, in functie de procedurile interne ale acestora privind riscul si evaluarea juridica a imobilului ipotecat.

Pentru a scurta aceasta perioada trebuie sa pregatesti din timp toate documentele solicitate de banca, pentru a le pune la dispozitia acesteia.

Cele mai importante documente care pot sa duca la scurtarea sau eventual marirea perioadei de acordare sunt cele referitoare la veniturile solicitantului si ale codebitorilor si cu privire la situatia juridica a imobilului.

Daca aceste documente sunt incomplete, banca poate solicita noi documente care vor prelungi procesul de aprobare.

Perioada de aprobare este cu atat mai importanta la un credit Prima Casa, avand in vedere ca de regula cumparatorii au platit un avans la incheierea antecontractului cu vanzatorul, care se pierde in conditiile in care banca nu acorda creditul in termenul limita specificat in acesta.

Nu uita sa compari ofertele de finantare pentru credite Prima Casa in lei sau euro pe moneycenter.ro.

In functie de banca, acestea pot oferi un raspuns afirmativ sau negativ clientilor chiar si intr-o saptamana, insa la fel de bine puteti astepta acest raspuns si mai bine de o luna, mai ales daca documentele sunt incomplete sau exista suspiciuni in legatura cu acestea.

Dupa aprobarea dosarului de credit de catre banca, acesta este trimis la Fondul de Garantare, care ofera un raspuns in termen de 5 zile lucratoare.

In situatia in care dosarul nu este intocmit corect de catre banca, acesta este retrimis bancii pentru eventuale completari, iar perioada de abrobare se prelungeste din nou.

In aceste conditii, cei care vor sa acceseze un credit Prima Casa trebuie sa stie ca intregul proces poate dura de la doua saptamani la doua luni sau chiar mai mult, un rol important il are atat banca cat si clientul.

Programul Prima Casa