Etapele obtinerii unui imprumut Prima Casa

Cumpararea unei locuinte prin intermediul programului Prima Casa implica parcurgerea unor etape, similare pentru fiecare banca inscrisa in program.

Asa dupa cum am prezentat in ghidul "In cat timp se aproba un credit acordat prin programul Prima Casa", intregul proces poate sa dureze de la cateva saptamani pana la 2 luni sau chiar mai mult. O contributie importanta la scurtarea acestui termen o aveti chiar dumneavoastra.

Etapele obtinerii creditului prin Prima Casa

- Prima etapa consta in prezentarea documentelor privind veniturile, in vederea analizei, la banca aleasa de dumneavoastra.

- Banca verifica daca indepliniti conditiile si va spune care este valoarea creditului care poate fi acordat, pe baza veniturilor solicitantului si a persoanelor care participa cu veniturile lor la credit.

- In cazul in care ai gasit locuinta pe care doresti sa o cumperi, trebuie sa prezinti documentele locuintei si antecontractul de vanzare-cumparare incheiat cu vanzatorul acesteia.

- In etapa urmatoare trebuie semnata cererea de credit oferita de catre banca. Aceasta cerere, este o solicitare scrisa adresata bancii prin care va exprimati dorinta de a contracta un credit Prima Casa, si cuprinde toate datele creditului: suma imprumutata, perioada de acordare, etc.

- Banca are obligatia sa va furnizeze, ca pentru orice alt tip de imprumut, documentul "Informatii standard la nivel european privind creditul pentru consumatori".

Compara oferta completa de credite Prima Casa in lei sau euro, oferite de bancile din Romania, pe moneycenter.ro.

- Imobilul adus in garantie este evaluat de catre banca prin intermediul unui evaluator extern agreat de banca, sau print-un ang- ajat al bancii, care desfasoara aceasta activitate. Daca taxa de evaluare nu este oferita gratuit de catre banca trebuie sa achitati aceasta taxa din fonduri proprii. In cazul in care renuntati la credit din diverese motive, pierdeti banii platiti pentru evaluarea imobilului.

- Dosarul de crediteste aprobat sau respins, intr-un termen care depinde de procedurile interne ale fiecarei banci. In cazul in care dosarul este aprobat de catre banca, acesta este trimis la Fondul de Garantare pentru aprobare.

In cazul in care nu ati gasit o locuinta, banca va poate aproba creditul, urmand sa aveti la dispozitie o anumita perioada in care sa cautati locuinta, care sa se incadreze si in valoarea aprobata de banca. Daca valoarea este mai mare, diferenta este acoperita din fonduri proprii, prin plata unui avans mai mare.

Creditele Prima Casa sunt acordate cu garantia statului roman, pentru jumatate din valoarea imprumutului.

- Dupa aprobarea primita de la Fondul de Garantare, se semneaza contractul de credit, contractele de ipoteca si trebuie sa prezentati bancii polita de asigurare a imobilului, cesionata in favoarea statului roman si a bancii.

- Suma imprumutata este pusa la dispozitie de catre banca in contul curent deschis in moneda creditului. Acestia vor fi transferati in contul vanzatorului, asa cum este stabilit in contractul de vanzare-cumparare, sau in cel al constructorului, furnizorului de materiale de constructii, etc. in cazul creditului Prima Casa pentru constructie imobil.

Platile pot fi efectuate intr-o singura transa sau in mai multe transe. In cazul creditului de constructie, trebuie sa prezentati bancii facturile de la furnizori, pentru decontarea acestora.

Creditul Prima Casa, este un imprumut imobiliar nominalizat, si spre deosebire de un credit de nevoi personale nenominalizat, nu aveti acces direct la bani. Imprumutul este acordat de banca doar pentru plata locuintei cumparate sau a materialelor si serviciilor legate de construirea acesteia.

Programul Prima Casa