Costul unui credit Prima Casa

Pentru un credit acordat prin programul Prima Casa, costurile nu difera foarte mult fata de cele pentru un credit ipotecar clasic.

Cel mai important cost ramane si in acest caz, la fel ca pentru toate creditele, rata dobanzii. Dobanda pentru creditele Prima Casa este variabila, si este formata din marja fixa a bancii la care se adauga indicele Robor la 3 luni, pentru creditele in lei sau Euribor la 3 luni pentru creditele in euro. Marja fixa a bancii nu poate depasi valoarea de 4 procente la creditele in euro, si 2.5% pentru creditele in moneda nationala.

Un cost specific pentru creditele Prima Casa este comisionul de garantare, care are valoarea de 0.49% pe an, fiind calculat la soldul imprumutului. In prezent, statul garanteaza pentru noile credite doar jumatate din valoarea acestuia, astfel ca si valoarea acestui comision este la jumatate, respectiv 0.49% pe an aplicat la 50% din soldul imprumutului.

Comisionul de acordare este un alt cost specific creditelor oferite de banci insa in cazul creditelor acordate prin acest program este mai rar intalnit, fiind putine bancile care solicita clientilor plata acestui comision.

La fel de putine sunt bancile care impun si plata unui comision de administrare a creditului. Acesta este aplicat lunar la soldul creditului, valoarea platita lunar scade in fiecare luna odata cu reducerea soldului.

Asigurarea de viata atasata la creditele Prima Casa reprezinta de regula un cost optional, care este platit de client doar daca alege acest produs. Pot exista insa si cazuri cand asigurarea de viata este obligatorie, iar comisionul platit pentru aceasta asigurare majoreaza costul total al imprumutului.

In cadrul ofertelor de atragere clienti bancile pot oferi gratuit asigurarea de viata clientilor.

Atunci cand se compara costul diferitelor credite oferite de banci clientii trebuie sa analizeze si facilitatile oferite de banca.

Pentru ca vorbim de un credit ipotecar, imobilul achizitionat prin credit trebuie sa fie evaluat de catre un evaluator agreat de banca si asigurat impotriva oricaror riscuri. Asigurarea imobilului este obligatorie la toate bancile, si este cesionata in favoarea bancii si a statului roman. Unele banci pot oferi pe o anumita perioada sau pe toata perioada imprumutului gratuit asigurarea imobilului.

Si in cazul costului cu evaluarea imobilului, acesta poate fi acoperit in cazul unor oferte promotionale de catre banca, in caz contrar, clientul suporta acest cost. Deoarece imobilul trebuie ipotecat, mai aveti de platit si costul cu taxele notariale.

Pe moneycenter.ro aveti posibilitatea de a compara ofertele de credite Prima Casa de la toate bancile din Romania care ofera acest credit, dupa dobanda anuala efectiva sau DAE. Aceasta dobada reflecta toate costurile enumerate mai sus, si ofera o imagine clara asupra costului imprumutului.

Programul Prima Casa