Care este avansul minim pentru un credit Prima Casa?

Creditele acordate in cadrul programului Prima Casa sunt atractive pentru clienti si datorita avansului de care trebuie sa dispuna clientul.

Avansul minim este unul din avantajele principale ale creditelor acordate prin intermediul acestui program, pe langa rata dobanzii. Daca la creditele imobiliare de achizitie locuinta, clientii trebuie sa prezinte bancii un avans minim de 15% pentru imprumuturile in moneda nationala si de 25% la cele in valuta, la Prima Casa avansul este de doar 5%.

Chiar daca avansul la creditele Prima Casa este de minim 5%, datorita limitei maxime impuse la acordarea acestor credite, clientii care doresc sa cumpere o locuinta cu o valoare mai mare vor trebui sa vina cu un avans chiar mai mare de 25 de procente.

La achizitia unei locuinte finalizate , avansul minim stabilit de lege este de 5% din pretul acesteia, daca pretul nu depaseste valoarea de 60.000 euro sau echivalent lei.

Astfel, pentru o locuinta care are valoarea de achizitie de 60.000 euro, clientul trebuie sa dispuna de un avans de minim 3.000 euro, care este achitat vanzatorului, iar banca acorda clientului un credit Prima Casa de 57.000 euro.

Pentru locuintele cu valoare mai mare de 60.000 euro, avansul minim este dat de diferenta dintre pretul locuintei cumparate si valoarea de 57.000 euro. De exemplu, pentru o locuinta pe care vanzatorul cere 80.000 euro, avansul este de 23.000 euro.

Pentru achizitia unei locuinte noi, construite pe baza unei autorizatii eliberate dupa data de 22 februarie 2010, sau pentru constructia unei locuinte, avansul minim este tot de 5%, insa in acest caz valoarea maxima ajunge la 70.000 euro. Astfel, pentru un imobil de 70.000 euro aveti nevoie de 3500 euro, iar creditul acordat de banca ajunge la 66.500 euro.

In cazul locuintelor cu o valoare mai mare de 70.000 euro avansul minim se calculeaza ca si diferenta dintre valoarea acestuia si 66.500 euro.

Compara dobanda la creditele Prima Casa oferite de bancile din Romania.

Prima Casa poate fi accesata si de catre societati fara personalitate juridica cu minim 2 asociati. In acest caz fiecare solicitant trebuie sa aiba un avans minim de 5% din pretul de cumparare, daca acesta nu depaseste 75.000 euro, sau diferenta dintre valoarea de cumparare si 71.250 euro, pentru imobile mai scumpe de 75.000 euro.

Avansul minim de 5 procente se aplica atat pentru credite acordate prin programul Prima Casa in lei, dar si pentru cele in euro.

Clientii care dispun de economii suficiente pot plati o parte mai mare din valoarea imobilului, fata de valoarea de 5 procente, ca si avans, daca doresc acest lucru. Imprumutul acordat de banca fiind reprezentat de diferenta dintre valoarea imobilului si avansul platit de client.

Programul Prima Casa