Comisionul de rambursare anticipata la credite

Acest comision este aplicat clientilor care doresc sa ramburseze mai repede imprumutul luat de la o institutie financiara, sau doresc sa isi reduca rata lunara.

Comisionul de rambursare anticipata era utilizat de banci pentru a limita posibilitatea clientilor de a refinanta creditele la alte banci care ofereau costuri mai mici. Prin impunerea unui comision de rambursare ridicat se elimina avantajul refinantarii la o alta institutie financiara cu o dobanda mai mica.

Comision de rambursare anticipata zero la creditele cu dobanda variabila

Comisionul de rambursare anticipata a fost reglementat prin Ordonanta de Urgenta 50/2010, si nu mai poate depasi in prezent valoarea de 1 procent din suma rambursata, pentru creditele cu dobanda fixa, in timp ce la creditele acordate cu dobanda variabila comisionul de rambursare este acum zero, indiferent de momentul rambursarii.

Pentru creditele cu dobanda fixa, rambursarea efectuata in ultimul an a contractului de credit se poate face cu impunerea de catre institutia financiara a unui comision de rambursare de maxim 0.5%.

Inainte de aplicarea acestei Ordonante de Urgenta, bancile aplicau comisioane de rambursare anticipata foarte mari care ajungeaua la 5 procente sau mai mult, din valoarea rambursata in avans.

Pe moneycenter.ro aveti posibilitatea de a compara dobanda la toate tipurile de credite oferite de bancile din Romania.

Noile valori pentru comisionul de rambursare anticipata se aplica pentru orice tip de credit, indiferent ca este ipotecar, de nevoi personale sau credit Prima Casa.

Astfel, daca imprumutul a fost acordat cu dobanda fixa, comisionul de rambursare este de maxim 1%, si de 0.5% pentru rambursarile efectuate in ultimul an de creditare, iar pentru creditele cu dobanda variabila nu se mai aplica nici un fel de comision de rambursare anticipata.

Se pot efectua rambursari anticipate fara limita de suma si numar

Rambursarea anticipata poate fi partiala, se achita doar o parte din credit pentru a se diminua rata lunara sau pentru a micsora perioada creditului, clientul platind aceeasi rata lunara in continuare, sau totala, caz in care clientul achita tot imprumutul.

Noile prevederi au eliminat si obligativitatea impusa de anumite banci in trecut de a se achita o anumita suma sau contravaloarea a minim un numar de rate lunare. In aceste conditii, daca aveti un credit bancar puteti oricand solicita bancii o rambursare anticipata, indiferent de suma de care dispuneti.

Rambursarea anticipata partiala a creditelor se recomanda atunci cand aveti o suma disponibila, deoarece prin aceasta operatiune valoarea creditului se diminueaza si banca nu mai calculeaza dobanzi si comisioane pentru suma rambursata, iar rata lunara scade.

Institutiile financiare sunt obligate sa va reduca in mod corespunzator costul total al imprumutului atunci cand rambursati o rate din acesta in avans.

Ghid Credite Bancare