Ce tipuri de credite ofera institutiile financiare din Romania pentru persoane fizice?

Institutiile financiare ofera o gama variata de credite populatiei, care se impart in doua categorii: credite pentru care solicitantul garanteaza cu o ipoteca imobiliara sau cu o suma de bani (cash collateral), si credite negarantate.

Tipurile principale de credite sunt: credite imobiliare sau ipotecare, credite pentru nevoi personale, credite de consum, credite la domiciliu (credite rapide), credite de refinantare, carduri de credit, descoperit de cont sau overdraft si credite diverse.

Creditele imobiliare sau ipotecare pot fi folosite: pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea / extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau pentru refinantarea unor imprumuturi similare.

Creditele de nevoi personale se impart in doua categorii: negarantate si garantate cu ipoteca pe un bun imobiliar.

Credite de nevoi personale fara garantie sunt acele credite acordate fara o destinatie precis identificata si pentru care debitorul nu trebuie sa justifice modul in care a folosit banii. Creditele de nevoi personale se acorda in prezent pe o perioada maxima de 5 ani, conform reglementarilor BNR.

Compara dobanda la toate tipurile de credite oferite de bancile din Romania.

Credite de Nevoi Personale cu Ipoteca sunt acele credite acordate fara destinatie precis identificata si pentru care debitorul nu trebuie sa justifice modul in care a folosit banii, pe baza unei garantii imobiliare. Poate fi folosit si pentru refinantarea a diferite tipuri de credite de la aceiasi banca sau de la mai multe banci. Perioada maxima de acordare a creditului a fost restransa la 5 ani prin reglementarile BNR de la finalul anului 2011.

Creditele de consum sunt credite destinate cumpararii de bunuri de folosinta indelungata (mobila, electronice, electrocasnice etc), si sunt acordate de regula direct in magazin.

Creditele la domiciliu sau rapide se adreseaza in general persoanelor venituri modeste, care sunt adesea exclusi de la finantare de catre institutiile de credit pentru ca nu indeplinesc criteriile impuse de catre acestea din diverse motive: au venituri mai scazute decat pragul impus de creditori, solicita imprumuturi mai mici decat valoarea minima de la care acestia acorda credite sau figureaza cu restante la Biroul de Credit.

Pentru clientii care au deja credite si vor sa le refinanteze, ori pentru o rata lunara mai mica sau pentru pentru a obtine o suma suplimentara, institutiile financiare ofera credite de refinantare cu sau fara garantii, prin care pot fi refinanatate toate tipurile de imprumuturi.

Imprumutul acordat pe un card de credit reprezinta o linie de credit prin intermediul caruia detinatorul cardului dispune de fondurile bancii emitente, care ii permite efectuarea de operatiuni (plati la comercianti si retrageri de numerar) in limita maxima aprobata de institutia financiara.

Descoperitul de cont sau overdraftul este o linie de credit acordata de regula celor care isi vireaza salariul prin banca, in limita a 3 salarii nete. Linia de credit este acordata pe contul curent al solicitantului, iar acesta plateste dobanda doar pentru perioada in care a utilizat creditul.

Institutiile financiare mai vand si credite destinate platii vacantelor, a studiilor pentru cheltuieli medicale, etc. Specific acestor credite il reprezinta cerinta bancii de a prezenta dovezi (facturi, chitante etc.), a utilizarii banilor in scopul pentru care au fost acordati.

Ghid Credite Bancare