Ce este si ce servicii ofera Biroul de Credit?

Un birou de credit este o institutie care colecteaza informatii financiare despre clientii institutiilor financiare, dar si ai unor furnizori de servicii, cum ar fi telefonia mobila, utlitatile, si nu numai.

Prin intermediul Biroului de Credit, se pot afla informatii cu privire la gradul de risc pe care il presupune un anumit client. In Romania, Biroul de Credit a luat nastere in 2003 la propunerea bancilor locale, si este o societate pe actiuni avand ca actionari 25 de banci care opereaza pe teritoriul Romaniei.

Biroul de Credit din Romania isi propune sa sprijine participantii la sistem prin furnizarea de informatii reale, actualizate, referitoare la persoanele fizice care: au contractat credite de la banci sau societati financiare, au contract o finantare in leasing sau au fost asigurate impotriva riscului de neplata de o firma de asigurari.

Existenta Biroului de credit faciliteaza accesul la credite si totodata determina scaderea numarului si a valorii restantelor inregistrate de sectorul financiar-bancar.

Compara dobanda la creditele oferite de bancile din Romania.

Biroul de Credit din Romania a devenit operational incepand cu data de 16 august 2004, iar in prezent gestioneaza baze de date pozitive si negative referitoare la clientii bancilor si nu numai, dar si date referitoare la persoanele care au comis fraude sau au inadvertente. Sursele de informare sunt bancile, dar si alte institutii cooptate in sistem. Astfel, orice persoana care are sau a avut un credit, card de credit, sau linie de credit pe card este inregistrata la Biroul de Credit.

Societatea Biroul de Credit S.A. este membra a Asociatiei Europene a Birourilor de Credit (ACCIS).

In cadrul primei faze de dezvoltare, participantii la Biroul de Credit au transmis zilnic in format electronic, informatii referitoare la: debitori cu restante de plata mai mari de 30 de zile, persoane care au savarsit o infractiune sau contraventie in relatia directa cu un participant, pentru care s-a emis o hotarare judecatoreasca definitiva sau irevocabila, sau persoane care au dat declaratii neconforme cu realitatea la momentul solicitarii creditului.

In a doua faza, care a demarat la 11 iulie 2005, au fost prelucrate informatii referitoare la toate produsele de credit, similare sau de asigurare acordate persoanelor fizice. Aceste informatii fiind transmise Biroului de Credit de catre institutiile financiare bancare si non-bancare participante.

In prezent, Biroul de Credit pune la dispozitia participantilor un scoring, care are valorile cuprinse intre 300 si 850, si care arata prbabilitatea ca o persoana fizica sa isi plateasca ratele la timp.

Pentru acordarea unui credit sau pentru monitorizarea creditelor deja acordate, bancile solicita si primesc informatii online de la Biroul de Credit prin serviciul CRED-IT, cu privire la gradul de risc al clientilor. Informatia este furnizata imediat, sub forma Raportului de Credit.

Orice persoana fizica poate solicita de la Biroul de Credit, gratuit o data pe an, situatia existenta in bazele de date ale Biroului de Credit, informatie care contine inclusiv numele bancii sau a institutiei care a inregistrat aceste informatii.

Ghid Credite Bancare