Avantaje si dezavantaje credite auto si leasing auto

Pentru achizitionarea unui autovehicul, dealerii auto impreuna cu institutiile de credit ofera clientilor care nu au toti banii, posibilitatea finantarii achizitiei prin credit sau leasing auto.

Avantaje si dezavantaje credite auto

Creditul auto este garantat cu masina achizitionata prin credit, masina fiind in proprietatea solicitantului inca de la inceput. Ca in cazul oricarei forme de finantare, masina ipotecata intra in posesia bancii daca nu va platiti la timp ratele.

Asigurarea RCA si CASCO sunt obligatorii, fiind cesionate in favoarea institutiei de credit.

Avansul pentru un credit auto este de minim 15% la lei si de minim 25% la creditele auto in valuta. Reglementarile recente ale BNR au facut sa nu mai existe diferente in creditul auto si leasing, in privinta avansului minim.

Nu uita sa verifici pe moneycenter.ro oferta completa de dobanzi la creditele auto, oferite de institutiile de credit din Romania.

Creditul auto poate fi rambursat anticipat dupa minim 6 luni de la acordarea acestuia.

Dobanda la creditele auto poate sa fie fixa pe intreaga perioada de creditare, in special la cele in lei, sau variabila. Dobanda variabila este formata din marja bancii, care este fixa, si indicele Robor la creditele in lei si Euribor la cele in euro. Pentru creditele in franci sau dolari, mai putin frecvente, se foloseste indicele Libor.

Avantaje si dezavantaje leasing auto

O masina achizitionata prin leasing auto, este proprietatea firmei de leasing pana la achitarea integrala a acesteia. Firma de leasing va ofera dreptul de folosinta a acesteia, prin intermediul unui sistem de inchiriere, respectiv plata ratelor de leasing lunare.

Pentru masinile in leasing trebuie sa cereti permisiunea firmei de leasing atunci cand doriti sa iesiti din tara. Acelasi lucru trebuie sa il faceti si in cazul unei reparatii la autovehicul.

Politele de asigurare RCA si CASCO sunt obligatorii, fiind incheiate de compania de leasing si apoi refacturate catre utilizator.

Compara ofertele de leasing auto, de la toate societatile de leasing din Romania.

Ca utilizator al masinii, sunteti responsabili si de plata impozitelor pe autovehicul, si pentru alte taxe, chiar daca nu sunteti proprietarul acesteia.

Avansul pentru un leasing auto este acelasi ca la un credit auro, respectiv 15% la lei si 25% la valauta.

Leasingul auto va ofera o anumita flexibilitate la plata ratelor lunare, prin facilitatea de a plati la final valoarea reziduala a autovehiculului, care poate sa reprezinte pana la 20% din valoarea acesteia.

Leasingul ofera avantajul de a putea schimba masina inainte de incheierea contractului de leasing, masina este returnata firmei de leasing si se incheie un nou contract de leasing pentru masina noua, prin intermediul sistemului de buy-back.

Dobanda la leasing poate fi fixa pe intreaga perioada a contractului de credit sau variabila, indexata in functie de indicele Robor la creditele in lei sau Euribor la cele in euro.

Reviziile trebuie efectuate la un dealer-ul agreat, in functie de marca masinii.

Rambursarea anticipata a leasingului se poate face dupa minim 1 an de zile de la acordarea acestuia.

Ghid Credite Auto