Faq

Am actiuni la o societate care nu se tranzactioneaza la bursa sau pe Rasdaq si vreau sa le vand. Cum procedez?

Daca nu ati gasit actiunile listate nici la bursa nici pe Rasdaq (urmand instructiunile din intrebarea precendenta) atunci nu le puteti vinde printr-o societate de brokeraj. Singura varianta este sa gasiti un cumparator si sa le vindeti in mod direct printr-un contract de cesiune, ce trebuie apoi notificat firmei pentru inregistrarea in registrul actionarilor. O sugestie ar fi sa luati legatura direct cu societatea emitenta a actiunilor, la departamentul actionariat al acesteia, si intrebati daca dansii au cunostinta despre vreo eventuala oferta de cumparare.


Am actiuni la un anumit emitent si trebuie sa primesc actiuni gratuite. Cum procedez si cat dureaza? Dar daca particip la o majorare de capital cu numerar?

Actiunile gratuite nu se inregistreaza imediat si nu apar automat in portofoliul investitorilor. Dupa trecerea datei de inregistrare (data la care trebuie sa aveti actiuni pentru a beneficia de actiunile gratuite) se deruleaza procesul de majorare de capital: inregistrarea noilor actiuni la registrul comertului, la CNVM si la registrul actionarilor, impreuna cu toate formalitatile aferente. De regula, aceasta operatiune dureaza 2-3 luni. Inregistrarea noilor actiuni la registru este anuntata printr-un comunicat oficial al emitentului (mergeti pe www.bvb.ro, si intrati din meniu pe linkul "Stiri Piata" din sectiunea "Noutati si evenimente").


Am actiuni pe un certificat distribuit in cadrul Programului de Privatizare in Masa. Vreau sa stiu care este situatia actiunilor: cate actiuni detin, cat valoareaza, si cum le pot vinde.

Cea mai simpla metoda este sa vizitati sediul unei societati de servicii de investitii financiare, unde veti primi detalii complete despre actiuni si posibilitatea de vanzare a acestora. Lista societatilor de servicii de investitii financiare se gaseste pe www.bvb.ro, sectiunea Intermediari.


Am fost implicat intr-un accident de circulatie. La ce data trebuie sa verific existenta unei polite RCA pentru masina vinovatului?

In acest caz data cautarii trebuie sa coincida cu cea a producerii accidentului.


Am mostenit actiuni. Cum procedez sa le vand? Dar daca vreau sa trec actiunile altcuiva pe numele meu?

Am mostenit actiuni. Cum procedez sa le vand? Dar daca vreau sa trec actiunile altcuiva pe numele meu?


Am o asigurare RCA valida, dar nu imi gasesc masina in baza de date CEDAM, sau masina nu apare ca fiind asigurata la data cautata. Ce se intampla in acest caz?

Verificati daca data introdusa la cautare este in intervalul de valabilitate specificat pe polita RCA. Daca data aleasa este valida, exista posibilitatea ca polita dvs. sa nu fi fost inca transmisa catre baza de date, mai ales daca a fost incheiata cu putin timp inainte de interogare. In cazul in care polita are o vechime mai mare de 2 saptamani si nu se regaseste la cautare, va rugam sa formulati o sesizare catre societatea de asigurare.In cazul in care aveti asigurare trebuie doar sa dovediti existenta acesteia.


Am schimbat numarul de inmatriculare al masinii, mai beneficiez de rovinieta?

Da, completati formulatul aflat pe siteul CNARD pe care apoi il trimiteti in atentia lor: http://www.cnadnr.ro/pagina.php?idg=150


Autoturismul meu apare ca fiind asigurat la o alta societate decat cea inscrisa pe polita RCA. Ce se intampla in acest caz?

Este posibil ca din cauza unor erori de transcriere datele autovehiculului dvs. sa se suprapuna peste o polita care nu va apartine. Pentru clarificarea situatiei va rugam sa trimiteti o sesizare catre societatea de asigurare unde ati incheiat polita RCA.


Cand devine polita RCA valabila?

Daca masina urmeaza sa se ridice de la dealerul auto (masina noua) sau urmeaza a fi inmatriculata polita intra in valabilitate instantaneu, daca nu, cel mai devreme a doua zi.


Cand platesc vanzatorului imobilului?

Imediat dupa momentul semnarii contractului de vanzare-cumparare si al celui de ipoteca.


Cand se declara dauna totala?

Se declara dauna totala in momentul cand costul reparatiilor depaseste suma pentru care s-a asigurat vehiculul.


Care este amenda pentru lipsa RCA-ului?

Sanctiunea pentru circulatia fara o polita RCA valabila presupune o amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.000 lei, precum si retinerea certificatului si placutelor de inmatriculare.In caz de accident pe langa amenda se adauga si suportarea tuturor despagubirilor.


Care este diferenta dintre un credit imobiliar si unul ipotecar

Diferenta este data de legea care guverneaza creditul: legea creditului ipotecar si codul civil. Creditul ipotecar se garanteaza obligatoriu cu ipoteca pe imobilul pentru care s-a acordat creditul, in timp ce creditul imobiliar se poate garanta si cu ipoteca pe alte imobile.


Care este gradul de indatorare?

Conform reglementarilor BNR gradul maxim de indatorare intalnit in cadrul bancilor poate ajunge la 70%


Care este procedura de lucru cu evaluatorii?

Dupa pre-aprobarea creditului va trebui sa veniti la banca cu un set de copii dupa actele casei si sa achitati raportul de evaluare. Evaluatorul va contacta proprietarul proprietatii pentru stabilirea analizei bunului in vederea intocmirii raportului de evaluare.


Care este ultima zi asgurata daca pe polita RCA este trecuta data de 30.06.2011?

Polita RCA este valabila inclusiv in data de 30.06.2011


Care sunt limitele maxime de despagubire prin RCA?

Limitele de despagubire acordate de asiguratori pentru daunele produse pe teritoriul Romaniei sunt stabilite prin Norme ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor la urmatoarele valori: Pentru anul 2010: • pentru pagube materiale 500.000 EUR;pentru vatamari corporale si deces 2.500.000 EUR; Pentru anul 2011:pentru pagube materiale - 750.000 EUR;pentru vatamari corporale si deces 3.500.000 EUR


Care sunt riscurile asigurate?

Cutremurul, inundatia si alunecarile de teren, ca fenomene naturale.


Care sunt tarifele pentru serviciile noastre?

Serviciile moneycenter.ro sunt in totalitate gratuite pentru consumatori, castigam bani din partea unor companii care au produsele listate pe siteul nostru.Nu veti plati nimic in plus daca alegeti sa cumparati prin intermediul moneycenter.ro - preturile pe care le listam sunt aceleasi pe care le-ati putea obtine direct de la compania care vinde produsul sau serviciul (banca, firma de asigurari, etc)


Care sunt tipurile de constructii care se incadreaza pentru asigurarea obligatorie de locuinta?

Tip A - constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic;Tip B - constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic;


Cat costa polita de asigurare obligatorie a locuintei?

20 de euro pentru fiecare locuinta construita cu structura de rezistenta din beton armat, metal sau lemn sau cu pereti externi din piatra, caramida arsa sau din orice alt material rezultat in urma unui tratament termic sau chimic;10 euro pentru orice locuinta cu pereti externi din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic. Se ia in considerare cursul de schimb al BNR din data incheierii politei de asigurare.


Cat de des actualizam site-ul?

Actualizarea site-ului se realizeaza zilnic, urmarim in permanenta toate modificarile care apar privitoare la bunurile si serviciile prezentate pe www.moneycenter.ro.Apreciem insa ajutorul vostru in a mentinem siteul updatat, daca sesizati o informatie incorecta in cadrul acestuia va rugam sa ne atentionati scriindu-ne un mail pe adresa greseli@moneycenter.ro


Cat timp este mentinuta informatia raportata in baza de date a Centralei Riscurilor Bancare?

Informatia raportata este mentinuta in baza de date a CRB o perioada de sapte ani de la data inscrierii.


Ce act normativ reglementeaza asigurarea obligatorie a locuintelor?

Legea 260/2008, privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, cu modificarile si completarile ulterioare.


Ce acte trebuie sa prezint la inspectia de risc pentru auto?

La inspectie este necesar sa prezentati actele masinii (carte de identitate vehicul si talon), 2 chei originale si actele de identitate ale proprietarului (buletin si permis de conducere).


Ce avantaj am daca am RCA si Casco incheiata la aceeasi societate?

Singurul avantaj este ca veti beneficia de extinderea asigurarii casco si pentru riscul de furt si avarii gratis, in afara teritoriului Romaniei.


Ce costuri nu sunt incluse in DAE?

DAE nu include: costurile cu asigurarea/asigurarile, taxele notariale, costurile prilejuite de schimbul valutar, taxele aferente transferului de fonduri, deschiderii de cont, mentinere cont activ, diverse sanctiuni.


Ce este AER la depozite?

AER (Annual Effective Rate) este echivalentul DAE pentru depozitele depuse la banci. Aceasta masoara cresterea asteptata la termenul depozitului. Astfel, daca se depune o anumita suma de bani pentru un anumit termen AER reprezinta procentul de castig asteptat de la inceput in conditiile fixate cu banca. Depozitul este privit ca o investitie pe un termen stabilit de la care se asteapta un castig, care se masoara prin AER.


Ce este bonus-malus?

Un sistem aplicabil incepand cu 1 Ianuarie 2010 prin care soferii care nu produc accidente sunt recompensati cu o reducere a primei de asigurare de maxim 50% (bonus) in timp ce clientii care comit foarte multe accidente sunt penalizati cu o majorare a primei de asigurare de pana la 100% (malus).


Ce este Centrala Riscurilor Bancare (CRB)

Centrala Riscurilor Bancare este o baza de date care contine informatii referitoare la datele de identificare ale debitorilor, la creditele acordate acestora si angajamentele asumate in numele lor in lei sau in valuta de catre fiecare persoana declaranta, precum si la fraudele cu carduri produse de catre posesori. CRB gestioneaza in numele Bancii Nationale a Romaniei aceste informatii, intr-un cadru strict reglementat si in conditiile pastrarii secretului bancar.


Ce este codebitorul?

Codebitorul este acea persoana care participa cu venitul sau net la stabilirea venitului total net cert luat in considerare pentru acordarea unui imprumut solicitat de o terta persoana. Conditia de baza este ca solicitantul creditului si codebitorul/codebitorii sa figureze cu aceiasi adresa de domiciliu in actul de identitate.


Ce este comisionul de administrare?

Comision de administrare reprezinta contravaloarea serviciului de analizare, procesare si evaluare a cererii de acordare a finantarii si de urmarire a contractului pe parcursul derularii acestuia.


Ce este constatul amiabil?

Constatul amiabil creaza incepand de la 1 Iulie 2009 cadrul juridic prin care se simplifica procedura de constatare a unor evenimente rutiere ce indeplinesc urmatoarele conditii:exista cel mult 2 vehicule implicate, accidentul nu s-a soldat cu victime ci doar cu pagube materiale iar cele 2 parti se inteleg.Prin urmare solutionarea problemei se va face la asiguratorul conducatorului auto vinovat, nemaifiind necesara implicarea politiei.In cazul in care partile nu se inteleg sau sunt mai multe vehicule implicate se urmeaza procedura clasica.


Ce este creditul de nevoi personale cu ipoteca?

Creditul de nevoi personala cu ipoteca reprezinta finantarea in care garantia o constituie o proprietate existenta (a solicitantului sau a unei rude).Nu este solicitata a fi mentionata sau dovedita destinatia, banii pot fi retrasi oricand din cont si utilizati dupa bunul plac.Nu se solicita avans


Ce este creditul de nevoi personale?

Banca nu solicita avans si nici garantii sau giranti. Este singura varianta in care solicitantul primeste direct banii in contul lui.Banca nu solicita a fi mentionat scopul creditului sau dovezi ale utilizarii acestuia.Suma maxima ce poate fi obtinuta este de 20.000 EURO pe o perioada maxima de 10 ani.


Ce este creditul imobiliar?

Creditul imobiliar reprezinta finantarea in care garantia de baza se constituie din proprietati imobiliare detinute de imprumutat sau de alte prsoane fizice si/sau din depozite in lei sau valuta.Destinatia creditului: achizitie proprietate, constructie, renovare, cumparare teren, refinantarea altor credite ipotecare/imobiliare.Este necesar un avans maxim de 25%.


Ce este creditul ipotecar?

Creditul imobiliar reprezinta finantarea in care garantia de baza o constituie ipoteca asupra imobilului/terenului/constructiei pentru care se acorda creditul.Destinatii: achizitie imobil, constructie, renovare, refinantare alte credite ipotecare/imobiliare.Se solicita un avans maxim de 25%.


Ce este girantul?

Girantul este o persoana care se angajeaza sa plateasca datoriile scadente ale unui tert in cazul in care acesta din urma este incapabil sa le achite.


Ce este o societate de tip inchis?

O societate de tip inchis este o societate ale carei actiuni nu sunt cotate pe o piata reglementata (ex. Bursa de Valori Bucuresti sau RASDAQ).


Ce este PAD?

Polita de asigurare obligatorie impotriva dezastrelor naturale.


Ce este valoarea reziduala?

Valoarea reziduala reprezinta valoarea la care, dupa achitarea de catre utilizator a tuturor ratelor de leasing prevazute in contract, precum si a tuturor celorlalte sume datorate conform contractului, se face transferul dreptului de proprietate asupra bunului catre utilizator. 


Ce fac daca am venituri mici si nu pot plati asigurarea obligatorie a locuintei?

In cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social, plata asigurarii se suporta din bugetele locale.


Ce fel de informatii se raporteaza la Centrala Riscurilor Bancare?

La CRB se raporteaza urmatoarele informatii de risc bancar:datele de identificare ale debitorilor (persoane fizice si juridice rezidente si nerezidente): nume/denumire, cod numeric personal/ codul tarii care a emis pasaportul precum si seria acestuia/ cod unic de inregistrare/ codul tarii precum si codul de inregistrare din tara de origine, judetul de domiciliu, tara, activitatea, forma de proprietate;creditele acordate si angajamentele asumate in lei sau in valuta de catre fiecare persoana declaranta unui debitor, a carui datorie fata de institutia respectiva este mai mare sau egala cu 20.000 lei - RON (200.000.000 lei - ROL);informatia referitoare la componenta grupului de persoane fizice si/sau juridice care reprezinta un grup de debitori, grup evidentiat de fiecare persoana declaranta; fraudele cu carduri produse de posesori.


Ce inseamna DAE?

DAE cuprinde dobanda si toate taxele si comisioanele aferente imprumutului ( comisioane initiale de analiza a dosarului, de acordarea a imprumutului, de administrare anuale, lunare, comisioane de risc, rezerva minima obligatorie).


Ce inseamna DDU si DDP?

DDP este prescurtarea de la Delivered Duty Paid: pentru bunurile importate, pretul furnizorului include toate taxele aferente importului (taxe vamale, accize, taxa pe valoare adaugata).La polul opus, DDU: Delivered Duty Unpaid . Pentru bunurile importate, pretul furnizorului include costul asigurarii transportului, dar nu include taxa pe valoare adaugata.


Ce inseamna fransiza?

Fransiza este partea din dauna pe care o suporta asiguratul in caz de dauna. Aceasta reprezinta un anumit plafon stabilit la incheierea politei implicand faptul ca nu se despagubesc pierderi/daune mai mici decat acesta, sau se scad din valoarea despagubirii.Exemplu: daca fransiza este in valoare de 200 Euro iar dauna este in valoare de 300 Euro, dumneavoastra suportati 200 Euro, iar firma de asigurari 100 Euro.


Ce locuinte beneficiaza de TVA de 5%?

Cota redusa de TVA de 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti. Valoarea lor - inclusiv a terenului pe care sunt construite - nu trebuie sa depaseasca suma de 380.000 lei (fara TVA).O alta conditie este ca in momentul vanzarii, unitatile locative sa poata fi locuite. In plus, terenul pe care este construita casa nu trebuie sa aiba o suprafata mai mare de 250 mp, incluzand si amprenta la sol a locuintei.In cazul apartamentelor, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu trebuie sa depaseasca suprafata de 250 mp.Cota redusa de TVA este posibila doar la achizitia unei singure locuinte, a doua locuinta achizionata de o persoana/familie nu va mai beneficia de cota redusa de TVA.Cota redusa de TVA este reglementata prin Ordonanta de Urgenta nr. 200/2008.


Ce nu se considera ca facand parte din cladire si nu intra automat in asigurare?

Nu se considera ca facand parte din cladire corpurile de iluminat tip candelabru, lustra, aplica si lampile electrice, instalatiile fixe ale cladirii (centrala termica, instalatie centralizata sau locala de climatizare, ascensor, antena radio/TV/Satelit, recipiente GPL (Gaz Petrolier Lichefiat) pentru incalzirea locuintelor, boiler, statie pompa-hidrofor si altele) precum si amenajarile constructive, utilitare sau artistice speciale (stucaturi, seminee, sobe de teracota speciale cu valoare deosebita, vitralii, pereti cortina, picturi murale, bazoreliefuri si alte asemenea)


Ce reprezinta o asigurare Carte Verde ?

Asigurarea Carte Verde este o asigurare de raspundere civila auto valabila numai in afara teritoriului Romaniei. In baza acestei asigurari se acorda despagubiri pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca pentru distrugerea de bunuri sau vatamarea corporala ca urmare a unor accidente de circulatie petrecute in strainatate. De asemenea, se acorda despagubiri si pentru eventualele cheltuieli facute de asigurat in procesul civil.


Ce reprezinta o asigurare CASCO?

Reprezinta posibilitatea persoanelor fizice si juridice, detinatoare de autovehicule inmatriculate in Romania, ca in schimbul platii primelor de asigurare sa beneficieze de despagubiri pentru pagubele produse ca urmare a intervenirii unor riscuri asigurate.


Ce se intampla daca nu-mi platesc la timp creditul?

Veti produce minim 3 efecte majore:banca va aplica penalizari pentru intarzierea de plata; veti fi inscrisi ca debitor rau platonic in BC (Biroul de Credit) si CRB (Centrala Riscurilor Bancare); pe termen lung, va veti diminulati sansele obtinerii unui nou imprumut fiind considerat rau platnic


Ce se intampla daca uit sa achit o rata de asigurare la timp?

Daca exista o perioada de gratie agreata de societatea de asigurare si daca depasiti aceasta perioada atunci polita dumneavoastra va fi fara acoperire.


Ce se intelege prin suma asigurata?

Prin suma asigurata se intelege valoarea maxima a despagubirilor ce se pot acorda in baza politei de asigurare.


Ce trebuie facut dupa producerea daunei?

Pentru evenimentele in care au fost implicate doua vehicule din care au rezultat numai prejudicii materiale avizarea societatilor din domeniul asigurarilor se poate face si in baza formularului de Constatare amiabila de accident.Utilizarea formularului se realizeaza de catre conducatorii auto implicati in accidentul rutier numai atunci cand exista un acord comun de vointa.La completarea acestui formular va trebui sa fiti atenti incat sa-l completati corect si integral.Vinovatia se stabileste de catre asigurator pe baza descrierii exacte a evenimentului.Daca dvs sunteti pagubitul trebuie sa va adresati asiguratorului celui care este vinovat de producerea daunei cu procesul verbal de constatare de la politie sau, dupa caza, cu exemplarul formularului de Constatare amiabila.


Ce trebuie facut in cazul in care se pierde polita de asigurare?

Va veti adresa societatii de asigurare unde aveti incheiata polita pentru a va elibera un duplicat.


Ce vechime in munca ar trebui sa am pentru a putea contracta un credit?

Vechimea la ultimul loc de munca trebuie sa fie de minim 3 luni de zile neintrerupte iar vechimea totala in munca de minim 12 luni.


Cine constata daunele la locuinta mea?

Asiguratorul care a incheiat si polita de asigurare.Pentru a beneficia de despagubire trebuie sa anunti asiguratorul in termen de maxim 60 de zile de la producerea evenimentului.Dupa ce il anunti de eveniment, asiguratorul iti va da toate detaliile necesare privind pasii urmatori pe care ii ai de urmat.


Cine este moneycenter.ro?

moneycenter.ro este un proiect independent, o piata virtuala unde poti compara si decide asupra celui mai avantajos produs financiar pentru tine (credite, carduri de credit, instrumente de economisire, asigurari RCA, de locuinta si multe altele).moneycenter.ro pune pe primul loc nevoile tale, rezultatele comparatiilor nu sunt influentate de catre banci sau de catre companiile care au produsele prezentate pe site.In plus, moneycenter.ro va ofera ghiduri si sfaturi practice privind modalitatile optime de cheltuire sau de economisire a banilor dvs.


Cine este persoana asigurata in cadrul unei asigurari de locuinta?

Proprietarul cladirii cu destinatia de locuinta.


Cine plateste taxele notariale in cazul unui credit imobiliar?

Onorariul notarilor se achita de catre solicitantul creditului.


Cine poate sa asigure o locuinta?

Asiguratorul asigura cladirile si alte constructii detinute de Asigurat persoana fizica, in calitate de proprietar, chirias, administrator, custode sau alta calitate stabilita legal precum si cheltuielile pentru o parte sau pentru toate riscurile prevazute in functie de optiunea Asiguratului.


Cine raporteaza informatii la Centrala Riscurilor Bancare?

La CRB raporteaza urmatoarele persoane declarante:centralele institutiilor de credit si ale institutiilor financiare nebancare inscrise in Registrul special - persoane juridice romane;sucursalele din Romania ale institutiilor de credit si ale institutiilor financiare nebancare inscrise in Registrul special - persoane juridice straine.


Cine si pentru ce drumuri trebuie cumparata rovinieta?

Rovinieta trebuie achitata atat de catre persoanele fizice cat si de catre cele persoane juridice.Rovinieta este necesara atunci cand circulati pe reteaua de drumuri nationale, exclusiv drumurile aflate in intravilan resedintelor de judet si al municipiilor.Rovinieta este necesara achitarea taxei de drum pentru toate categoriile de vehicule, atat inmatriculate definitiv cat si inmatriculate temporar in Romania si in alte state.


Cine supravegheaza piata asigurarilor ?

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, ale carei atributii sunt reglementate prin Legea 32/2000 - www.csa-isc.ro


Com procedez daca vreau sa particip la o majorare de capital cu numerar?

Pentru majorarile cu numerar: contactati direct emitentul la departamentul actionariat si intrebati de procedura virarii banilor. Procedura variaza. Nu asteptati sa fiti contactat de emitent prin scrisori - foarte putini fac acest lucru. Dupa virarea banilor, raman valabile explicatiile de mai sus. Pastrati actul doveditor al virarii banilor, intrucat va fi folosit de SSIF pentru inregistrarea pretului de cumparare a actiunilor, in vederea stabilirii impozitului.Procedura de transfer a actiunilor din majorarile de capital in contul Dumneavoastra de investitii presupune completarea anumitor formulare - luati legatura cu firma de brokeraj pentru detalii.


Cum dovedesc avansul pentru un credit/leasing?

Printr-un extras de cont din care sa rezulte soldul contului deschis;printr-un document legalizat notarial care sa ateste efectuarea platii in avans catre vanzator (precontract/contract de vanzare-cumparare sau chitante);cu o alta proprietate a carei valoare sa acopere avansul necesar (dupa evaluare).


Cum functioneaza reducerea pentru pensionari?

Reducerea pentru pensionari difera de la o societate la alta, se poate incadra intre 20 si 50% din pretul politei.Veti avea nevoie de un talon de pensie care va fi atasat exemplarului din polita care ramane asiguratorului.


Cum functioneaza refinantarea?

Conditiile si produsele in cazul refinantarii sunt asemanatoare celor de la creditare. Refinantarea este folosita pentru rambursarea integrala a unui imprumut in derulare. Foarte important este daca banca ce acorda refinantarea acopera comisionul de rambursare anticipata sau este suportat de catre client. Prin urmare, la dosarul standard de credit se vor adauga: contractul de credit in derulare si Acord de inscriere a ipotecii de grad II pana la rambursarea creditului in cazul creditelor imobiliare sau garantate cu o ipoteca.


Cum pot rambursa creditul in avans?

Rambursarea in avans (anticipata) se poate face integral sau partial, putand exista un comision de maxim 1% in cazul creditelor cu dobanda fixa conform OUG 50/2010. Rambursarea anticipata se poate face dupa o perioada minima incepand cu acordarea creditului sau oricand pe parcursul duratei creditului.In cazul unei rambursari partiale a creditului se poate opta pentru diminuarea ratei lunare de plata sau pentru micsorarea proportionala a duratei de rambursare.


Cum procedez daca am fost lovit de un auto care nu avea RCA?

Trebuie sa va adresati Fondului de Protectie a Victimilor Strazii, fond administrat de B.A.A.R (www.baar.ro)


Cum sa gasesc cel mai bun tarif pentru un bilet de avion?

Veti gasi mai jos cateva sfaturi importante de urmat pentru a gasi cele mai bune tarife la un billet de avion:este important sa petreceti noaptea de sambata spre duminica la destinatie (cunoscuta sub denumirea Sunday Rule);este mai bine sa cumparati un bilet dus intors (este mai ieftin decat daca luati doua bilete separate pentru tur si retur);este recomandat sa va cumparati biletul in avans (majoritatea companiilor va ofera tarife mai bune daca va cumparati biletul cu minim 21, sau 14 sau 7 zile in avans);nu uitati sa verificati disponibilitatea locurilor pe mai multe aeroporturi (in cazul in care orasul destinatie are mai multe aeroporturi pe care puteti ateriza);este bine sa evitati sa calatoriti in perioade de trafic ridicat (weekend-uri, Craciun, An Nou, vacante de vara, sarbatori nationale);va sfatuim sa studiati cu atentie restrictiile aplicate fiecarui zbor ales.Este foarte important de stiut, ca un bilet la un tarif redus, are reguli foarte restrictive legate de anularea sau schimbarea datelor de calatorie;cu cat datele de calatorie sunt mai flexibile, cu atat sansele de a gasi cele mai bune tarife la biletele de avion sunt mai mari.


Cum se achita primele de asigurare?

Primele de asigurare se achita anticipat si integral sau in rate, din care prima rata se plateste inainte de intrarea in vigoare a politei, iar urmatoarele anterior datelor scadente mentionate in aceasta. Numarul si cuantumul ratelor sunt cele inscrise in polita de asigurare.


Cum se calculeaza rata lunara?

Rata lunara prezentata in tabelul de rezultate cuprinde: principal, dobanda, comisioane (anuale sau lunare aplicate la valoarea initiala a creditului sau la sold in functie de prevederile contractuale).


Cum se explica diferentele de tarife intre companiile de asigurari pentru acelasi serviciu?

Piata asigurarilor este libera si caracterizata printr-un grad ridicat de competivitate, fiecare societate avand astfel dreptul sa stabileasca propriul pret in functie de politica proprie de preturi precum si de costurile avute.


Cum se stabileste suma asigurata in cazul unei asigurari facultative de locuinta?

Cladirile se asigura la valorile declarate de Asigurat si agreate de Asigurator, astfel:valoarea de inlocuire (din nou), reprezentand costul construirii, producerii ori procurarii din nou a elementelor constitutive ale cladirii respective rezultat din devize, facturi, contracte sau alte documente de procurare, sau valoarea de piata, reprezentand pretul de pe piata locala care se poate obtine de catre proprietar pentru acea cladire, in urma unei tranzactii imobiliare, in conditiile unei piete echilibrate, normale.


Cum se va verifica daca am sau nu rovinieta?

Numarul dvs de inmatriculare va fi introdus in baza de date a CNADR pentru a se verifica daca aveti sau nu rovinieta achizionata.


Daca am cumparat o masina second-hand trebuie sa inchei RCA?

Desigur, odata semnat contractul de vanzare cumparare vechea polita isi inceteaza valabilitatea.Pentru a putea circula si pentru a putea inmatricula masina aveti nevoie de o noua asigurare RCA pe numele dumneavoastra.Daca numarul de inmatriculare se schimba, polita RCA se va face fara a mentiona aceasta informatie, numarul de identificare fiind luat in considerare.


Daca am doua case in aceeasi curte (avand aceeasi adresa), le asigur pe amandoua?

Da, se incheie cate o polita de asigurare pentru fiecare cladire cu destinatia de locuinta. Avand aceeasi adresa, la emiterea celei de-a doua polite de asigurare se va solicita completarea unei declaratii prin care se descrie imobilul asigurat.


Daca am o asigurare facultativa de locuinta, mai este necesar sa inchei si polita de asigurare obligatorie?

Nu, nu mai este necesar.


Daca am si asigurare obligatorie si facultativa pentru aceleasi riscuri, cine plateste despagubirea?

In cazul existentei pentru aceeasi locuinta a asigurarii obligatorii si facultative, despagubirea se va plati mai intai din asigurarea obligatorie, pana la concurenta sumei asigurate obligatoriu.Fiecare asigurator care a incheiat asigurari facultative va fi obligat la plata, pentru restul de suma, proportional cu suma asigurata din polita facultativa si pana la concurenta acesteia, fara ca asiguratul sa poata incasa o despagubire mai mare decat prejudiciul efectiv, consecinta directa a riscului.


Daca apar doua sau mai multe daune in timpul unui an de asigurare, care este valoarea maxima pe care o poate avea despagubirea?

Dupa fiecare dauna suma asigurata se micsoreaza pentru restul perioadei de asigurare, cu incepere de la data producerii oricarui eveniment asigurat, cu suma platita drept despagubire, iar asigurarea continua cu suma asigurata ramasa.Daca prin plata despagubirii pentru unul sau mai multe evenimente asigurate se atinge limita maxima de despagubire, respectiv suma asigurata pentru locuintele de tip A sau B, proprietarul este obligat sa incheie o noua asigurare obligatorie, dar numai dupa efectuarea integrala a reparatiilor care sa satisfaca cerintele de locuit ale unei persoane sau familii.


Daca apartamentul de bloc a fost transformat in magazin sau cabinet medical se mai asigura obligatoriu?

Nu, se asigura doar cladirile cu destinatia de locuinta.


Daca locuinta este construita din mai multe tipuri de materiale de constructie, carui tip se incadreaza?

In situatia in care o locuinta este compusa din mai multe corpuri de cladire, construite din materiale diferite, la perioade diferite sau in acelasi timp, tipul locuintei se stabileste in functie de materialele din care au fost executate structura de rezistenta si peretii exteriori pentru partea de constructie care are cea mai mare suprafata construita


Daca nu inchei asigurarea obligatorie a locuinte care este amenda?

Incepand cu 15.07.2010 asigurarile de locuinte devin obligatorii.Amenda prevazuta pentru cazul in care nu se incheie aceasta polita de asigurare este cuprinsa intre 100 si 500 RON.De asemenea, in caz de producere a unui cutremur, inundatie sau alunecare de teren care iti afecteaza locuinta nu vei primi nici un fel de ajutor sau despagubire de la bugetele locale sau cel de stat.


Daca o alunecare de teren a fost provocata de lucrari edilitare pot fi despagubit?

Nu, aceasta este o excludere. De asemenea, sunt excluse cazurile de amenintare brusca de prabusire sau alunecare de teren, precum si in cazul imposibilitatii folosirii chiar prin repararea sau consolidarea cladirilor, daca aceste fenomene au fost prilejuite, inlesnite sau agravate de sapaturi ori lucrari edilitare de orice fel, lucrari de prospectiuni, explorari sau exploatari miniere sau petroliere, la suprafata sau in profunzime, indiferent de timpul trecut de la terminarea sau abandonarea lor.


Daca pagubele au fost agravate sau favorizate din culpa asiguratului/beneficiarului, se primesc despagubiri?

Nu. Se considera culpa in producerea/marirea pagubei numai urmatoarele cazuri:agravarea intentionata a efectelor unui eveniment asigurat in scopul distrugerii cladirii, daca aceste fapte rezulta din actele incheiate de organele in drept (politia, pompierii, instantele judecatoresti etc);construirea de cladiri in zone periclitate de inundatii, prabusiri si alunecari de teren, daca organele in drept au interzis prin acte publicate sau au comunicat in scris asiguratului (inainte de construire) interdictia de a se construi in acea zona, iar pagubele au fost produse de inundatie, prabusire sau alunecare de teren.Beneficiarii asigurarii si asiguratii care, dupa data intrarii in vigoare a Legii nr. 260/2008, vor proceda la construirea, largirea sau modificarea locuintelor fara autorizatie de construire, emisa in conditiile legii, sau cu nerespectarea autorizatiei respective, afectand structura de rezistenta a locuintelor si favorizand expunerea la unul dintre riscurile asigurate obligatoriu, nu vor fi despagubiti in baza asigurarii obligatorii in cazul producerii riscului asigurat.


Daca pe parcursul unui an de asigurare se schimba proprietarul locuintei, ce se intampla cu polita?

Polita de asigurare continua pana la expirarea ei. Noul proprietar al locuintei are obligatia de a anunta asiguratorul despre transferul de proprietate. Dupa expirare, noul proprietar va incheia asigurarea obligatorie.


Daca se incheie doua polite de asigurare pentru aceeasi locuinta, se pot obtine doua despagubiri?

Beneficiarul despagubirii nu poate incasa o despagubire mai mare decat prejudiciul efectiv, consecinta directa a riscului. In aceasta situatie va fi considerata valabila cea dintai polita incheiata, celelalte polite vor fi anulate, iar primele aferente acestora restituite.


Daca sunt doi proprietari ai unei locuinte, cum se platesc despagubirile?

Despagubirile se platesc catre cei doi proprietari, in functie de procentul de participare inscris in actul de proprietate.


De ce ar fi bine sa consult scadentarul?

Scadentarul sau planul de rambursare este un instrument practic si eficient in luarea unei decizii privitoare la contractarea unui credit prin prezentarea ratei lunare de plata pe intreaga perioada de creditare. Prin aceasta puteti compara suma totala de plata pe toata durata creditului.


De ce este obligatorie incheierea unei polite RCA?

Scopul acestei asigurari este ca cel pagubit in urma unui accident rutier sa primeasca obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite, independent de situatia materiala a celui care a produs paguba.In acest fel asigurarea de raspundere civila auto este in interesul tertului pagubit dar si in interesul celui care a produs paguba.


De ce sa folosesc moneycenter.ro

moneycenter.ro asigura informatii complete, clare si impartiale pentru o mare parte din produsele si serviciile financiare prezente pe piata.moneycenter.ro va da ocazia de a compara intreaga oferta existenta, de a alege produsul potrivit fara presiune sau vreo influenta externa si de a aplica apoi cu usurinta pentru produsele sau serviciile dorite la diferite institutii financiare fara nici un alt efort sau cost suplimentar.


Este acoperit de catre asigurarea obligatorie de locuinta riscul de incendiu ca urmare a unui cutremur?

Da, sunt acoperite si daunele directe provocate constructiilor cu destinatia de locuinta, consecinta indirecta a producerii evenimentelor asigurate, cum ar fi incendiul, explozia ca urmare a producerii unui cutremur ori alunecari de teren sau alte asemenea cazuri.


Este posibila inchiderea unui contract de leasing inainte de termen?

Contractul de leasing se poate inchide si inainte de expirarea termenului convenit initial, dar nu mai devreme de 12 luni de la data predarii obiectului leasingului catre utilizator (in conformitate cu prevederile O.G. 51/1997 republicata in 2000, durata minima a unui contract de leasing este de 12 luni).


Exista conturi de economii care se impoziteaza?

Da, exista anumite banci ale caror conturi de economii sunt impozabile. Conform legii, impozitul pe dobanda nu se plateste si in cazul conturilor curente, cu conditia ca dobanda platita pentru sumele din cont sa nu fie mai mare decat dobanda de pe piata interbancara BUBID la inceputul lunii pentru care se calculeaza dobanda.


Garajul sau magazia care sunt in aceeasi curte sunt asigurate?

Doar daca sunt legate structural de cladirea in care este situata locuinta asigurata.


In cazul in care am vandut masina pot recupera banii pentru RCA pana la expirarea lui?

Da, trebuie sa va adresati societatii de asigurare la care aveti incheiata polita, vi se vor inapoia banii pentru perioada ramasa neasigurata.


In cazul in care imprumut masina catre o alta persoana RCA-ul va mai fi valabil?

Masina dvs. va fi acoperita de asigurare cu conditia ca persoana careia i-ati imprumutat masina sa aiba un permis valabil de conducere.


In cazul in care proprietarul locuintei este decedat, cine primeste despagubirea cuvenita?

Mostenitorii legali, dupa clarificarea situatiei privind succesiunea.


In ce conditii se poate cesiona un contract de leasing?

Contractul de leasing se poate cesiona numai cu acordul expres al societatii de leasing. Cesionarul trebuie sa prezinte spre analiza acelasi set de documente pe care cedentul le-a prezentat la solicitarea finantarii. In conditiile in care cesionarul corespunde criteriilor de evaluare, cesiunea va fi acceptata, dupa achitarea taxei de analiza.


In ce tari este valabil RCA-ul cu cartea verde?

In toata tarile din U.E. Daca calatoriti frecvent in tari Non-UE cautati sa va incheiati asigurarea la companiile care au inclusa aceasta optiune in polita standard.


Masina este in leasing, utilizatorul este persoana fizica, ce tarif pentru polita RCA se percepe, de persoana fizica sau juridica?

Daca masina este in leasing verificati daca dvs aveti dreptul de a incheia polita.Unele societati de asigurare percep tarif de persoana fizica, altele de persoana juridica.


O persoana juridica poate incheia PAD?

Da, daca este proprietarul locuintei sau are un interes asigurabil asupra aceasteia.


Pentru ce perioada minima se incheie un RCA?

Perioada minima este de 6 luni , singura exceptie este cea in cazul masinilor care urmeaza sa aiba numele provizorii de circulatie (rosii) unde se poate incheia si pentru 1 luna


Pentru politele de asigurare de plateste TVA?

Nu, politele de asigurare nu sunt purtatoare de TVA.Totusi, in cazul in care contravaloarea politei va este refacturata de catre o alta companie (in cazul leasingului) atunci se va adauga si TVA la valoarea politei.


Persoana fizica autorizata plateste prima de asigurare in cazul unui RCA ca si persoana fizica sau ca cea juridica ?

Persoanele fizice autorizate platesc primele de asigurare RCA ca si persoanele juridice.


Poate un minor sub 18 ani sa calatoreasca singur cu avionul?

Nu, el trebuie sa fie insotit de un adult


Polita RCA nu se mai semneaza de catre asigurat?

Nu, incepand cu anul 2009 polita nu se mai semneaza de catre asigurat.


Pot beneficia de un credit daca am rate si la alte banci?

Da, este posibil cu conditia ca veniturile nete lunare sa va permita.


Pot fi aduse modificari la polita de asigurare dupa ce a fost emisa?

Se pot aduce modificari la polita de asigurare oricand in cursul valabilitatii acesteia pentru majorari de sume asigurate, reevaluari, schimbare de adresa si altele.


Se plateste impozit in cazul unui depozit bancar?

Da.Se percepe un impozit de 16% asupra dobanzii platita de catre banca.Valoarea impozitului va fi retinuta direct de catre banca si virata catre bugetul de stat.


Se poate asigura o cladire care nu are autorizatie de constructie?

Conform legii se asigura toate constructiile cu destinatia de locuinta, inclusiv cele fara autorizatie de constructie.


Se poate ca sotul/sotia sa indeplineasca calitatea de girant?

Da, poate indeplini aceasta calitate cu conditia ca venitul realizat de el/ea sa nu intre in calculul venitului net cumulat pe familie, in vederea obtinerii creditului.


Se poate incheia RCA pentru o masina inmatriculata intr-o alta tara?

Nu, nu este posibil.Asigurarea RCA in acest caz se va incheia in tara unde este inmatriculata masina.


Se pot achita mai multe rate cumulate in avans?

Achitarea unor rate in avans este posibila in baza unei cereri scrise din partea utilizatorului in care se precizeaza numarul de rate care urmeaza sa fie platite in avans si data la care se efectueaza plata. 


Seria de caroserie este acelasi lucru cu seria de sasiu?

Da, sunt acelasi lucru


Sunt asigurate si partile comune aferente apartamentelor din blocuri de locuinte?

Polita acopera si cota-parte din coproprietatea indiviza care revine fiecarui proprietar pentru partile care prin natura lor sunt destinate folosirii in comun de catre toti proprietarii constructiei, respectiv dependintele, dotarile si utilitatile aferente locuirii.


Toate companiile aeriene imi ofera posibilitatea sa cumpar bilete electronice?

Da, incepand cu data de 01 Iunie 2008, toate companiile ofera numai bilete electronice.