• Home
  • Economii
  • Valoarea depozitelor bancare a scazut cu 11.3 miliarde de lei
Valoarea depozitelor bancare a scazut cu 11.3 miliarde de lei
21 Mai 2013
In primul trimestru din acest an, depozitele populatiei si ale firmelor sau redus cu 11.3 miliarde de lei, in special pe seama reducerii valorii depozitelor mai mari de 100.000 euro.

Potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar, in primul trimestru din 2013, economiile plasate in depozite bancare sau redus cu 11.3 miliarde lei.

La finalul lunii martie, bancile locale aveau atrase depozite in valoare totala de 304 miliarde lei, din care peste 50% erau in moneda nationala. Depozitele bancare in lei au scazut cu 5.5% in primul trimestru din 2013, fata de finalul anului trecut.

"Modificarea trimestrial de minus 11,3 miliarde lei a depozitelor la institutiile de credit din Romania a fost determinata in cea mai mare parte de scaderea cu 10 miliarde lei a valorii depozitelor in lei detinute de persoanele juridice la institutiile de credit participante la FGDB. Declinul depozitelor in lei ale persoanelor juridice a fost mult mai pronuntat pentru depozitele de peste 100.000 euro, scaderea fiind mai lenta pe segmentul depozitelor de valori inferioare acestui nivel", conform buletinului informativ transmis de catre Fondul de Garantare.

Astfel, criza din Cipru, a facut ca o parte din banii plasati in banci, care depaseau valoarea de 100.000 euro sa fie retrasi si plasati in alte investitii.

Fondul garanteaza depozitele populatiei si ale firmelor din bancile care se afla sub jurisdictia BNR, in limita a 100.000 de euro, in timp ce economiile plasate la sucursalele locale ale bancilor din alte state ale UE sunt garantate de institutiile specifice din tarile respective.

Peste 91% din valoarea totala a economiilor atrase de sistemul bancar local in depozite se afla la bancile romanesti, diferenta o reprezinta plasamentele populatiei si ale firmelor la la sucursalele bancilor straine.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii