• Home
  • Economii
  • Rata inflatiei a urcat la 0.6% in luna decembrie fata de luna noiembrie
Rata inflatiei a urcat la 0.6% in luna decembrie fata de luna noiembrie
11 Ianuarie 2013
Preturile de consum sau apreciat cu 0.6% in ultima luna a anului, datorita scumpirii produselor alimentare si nealimentare din luna decembrie a anului trecut.

Fata de acceasi luna a anului 2011, rata inflatiei a avansat la 4.95%, in afara tintei stabilite de catre Banca Nationala, dupa ce in luna septembrie a anului trecut inflatia anuala a sarit de 5 procente, pe fondul secetei severe din vara anului trecut si a unui curs de schimb valutar care a atins maxime istorice in luna august.

In luna decembrie, preturile la marfurile alimentare au avansat cu 0.7%, fata de luna noiembrie a anului trecut, in timp ce preturile la produsele nealimentare au crescut cu 0.9%. Serviciile au inregistrat in luna decembrie o scadere de 0.2% a preturilor, iar cresterea inflatiei din luna decembrie fata de luna precedenta a fost de 0.6%, se arata in comunicatul transmis de Institutul National de Statistica.

Rata medie a inflatiei pentru anul 2012 a fost de 3.33%, in intervalul de variatie stabilit de BNR pentru 2012, de 2% - 4%. Pentru 2013 BNR tinteste o inflatie care sa se incadreze in intervalul de variatie 1.5% - 3.5%. Rata anuala a inflatiei se afla pe un trend descendent, dupa ce in anul 2010 aceasta a fost de 6.09%, iar in 2011 a coborat la 5.79%.

In ultima luna a anului trecut, dintre alimente cel mai mult sau scumpit legumele, cu 5.35%, si cartofii, care au fost mai scumpi cu 6.53%. Scumpiri importante au mai fost inregistrate la electricitate, 7.25% in luna decembrie fata de luna noiembrie, si 3.85% la gaze si incalzire centrala.

Inflatia ridicata continua sa erodeze economiile romanilor plasate in depozite, in conditiile in care bancile ofera dobanzi bancare in scadere pentru economiile in moneda nationala, in medie de 5.5% pentru depozite constituite pe o perioada de 3 luni. Din aceasta dobanda, se scade impozitul aplicat la castigul obtinut din dobanda, care are valoarea de 16 procente.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii