• Home
  • Economii
  • Rata inflatiei a urcat in luna septembrie la 5.33%
Rata inflatiei a urcat in luna septembrie la 5.33%
10 Octombrie 2012
Valoarea inflatiei din ultima luna reprezinta un maxim pentru acest an, dupa ce preturile au urcat cu peste 1 procent in luna septembrie

Daca in primavara rata inflatiei atingea noi minime istorice, scumpirea alimentelor a inversat trendul de scadere si a urcat rata inflatiei anuale la 5.33%. In aceste conditii multe dintre dobanzile la depozite in lei nu mai aduc deponentilor nici un castig dupa scaderea impozitului.

Doar in luna septembrie preturile au crescut cu 1.18%, in special datorita scumpirii alimentelor, potrivit datelor anuntate de catre Institutul National de Statistica.

Preturile la marfurile alimentare au avansat cu 2.3% in luna septembrie 2012, fata de luna anterioara, in timp ce marfurile nealimentare au crescut cu 0.6%. O crestere mai mica a fost inregistrata pentru tarifele la servicii, care au crescut cu 0.4%.

La alimente cel mai mult sau scumpit legumele, cu 9.85% fata de luna august. Cea mai mare crestere fiind inregistrata la cartofi, cu o crestere de 27.4%.

La marfurile nealimentare, cresteri mai mari au fost consemnate la gaze, 2.83% si combustibili, 1.57%. In ultimul an legumele sau scumpit cu 34%, in timp ce fructele au consemnat o crestere anuala de 11%.

Prognoza Bancii Nationale pentru acest an este de 3.2%, in timp ce tinta este de 3%, cu o variatie de plus sau minus un procent. Este asadar foarte probabil ca si in acest an tinta de inflatie a Bancii Nationale sa nu poata fi atinsa.

Cresterea inflatiei dar si a cursului de schimb valutar au fortat Banca Nationala sa puna capat ciclului de scaderi ale dobanzii de politica monetara initiata la finalul anului trecut. Cei mai afectati sunt cei care au in derulare credite in lei, deoarece dobanda pentru aceste imprumuturi este posibil sa creasca in perioada urmatoare.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii