• Home
  • Economii
  • Rata inflatiei a sarit la 3.88% in luna august
Rata inflatiei a sarit la 3.88% in luna august
11 Septembrie 2012
Cresterea preturilor la produsele alimentare si cursul de schimb valutar au dus rata inflatiei la cel mai ridicat nivel din ultimul an

Preturile la produsele alimentare au crescut cu 0.7% in luna august, fata de luna iulie din 2012, in conditiile in care in mod traditional aceasta luna era una in care preturile la produsele alimentare ajutau inflatia prin scaderile inregistrate la legume si fructe. In acest an seceta puternica a afectat productia, ceea ce a dus la cresterea preturilor, in timp ce pe plan international preturile la cereale au inregistrat cresteri puternice.

Marfurile nealimentare au inregistrat o crestere de 0.54% in luna august, in timp ce serviciile sau scumpit cu 0.12%. O parte din vina o poarta cresterea inregistrata de cursul de schimb valutar, care la inceputul lunii august a stabilit noi maxime istorice in cazul euro si a dolarului.

Astfel, rata inflatiei in ultimul an a ajuns la 3.88%, dupa ce in urma cu cateva luni se inregistrau cele mai mici valori ale inflatiei din ultimii 20 de ani. Rata inflatiei a depasit prognoza de inflatie a BNR, care era de 3.5%.

Pentru finalul anului 2012, BNR are prognozata o tinta de inflatie de 3%, care este foarte probabul sa fie depasita, datorita preturilor in crestere la produse petroliere si alimentare.

Cresterea inflatiei a pus capat scaderii dobanzii de politica monetara a BNR, si implicit a reducerilor aplicate de catre banci pentru credite in lei.

In plus, daca de la inceputul anului am asistat la o scadere accentuata a dobanzilor la depozite la termen in lei, este posibil ca in urmatoarele luni sa asistam la o inversare a acestui trend.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii