• Home
  • Economii
  • Rata anuala a inflatiei, la un nou minim istoric de 2.59%
Rata anuala a inflatiei, la un nou minim istoric de 2.59%
12 Martie 2012
Cresterea preturilor in luna februarie a fost de 0.64%, fata de luna ianuarie, iar rata anuala a inflatiei a coborat pana la 2.59 procente

Cel mai mult s-au scumpit in luna februarie, preturile la produsele alimentare, in timp ce produsele nealimentare s-au apreciat doar cu 0.4%. Tarifele la servicii au avut o crestere minima, de 0.1%, se arata in comunicatul Institutului National de Statistica.

In cadrul produselor alimentare, categoria de produse care a avut cea mai mare apreciere, a fost consemnata la oua cu 12.7%, cartofii s-au scumpit cu 5.72%, iar fructele au suferit o apreciere de 4.48%.

In cazul produselor nealimentare, romanii au platit mai mult cu 1.4% pentru tigari, iar articolele de imbracaminte si incaltaminte s-au scumpit cu pana la 1 procent.

Preturile au avut o crestere mai mare, decat cea inregistrata in luna ianuarie, atunci cand inflatia a fost de 0.36% fata de luna decembrie 2011.

Inflatia in scadere a ajutat BNR sa reduca dobanda de referinta cu 0.25% in 3 randuri, in incercarea de a impulsiona bancile sa acorde mai multe credite in lei, mai ales ca dobanda Robor continua sa inregistreze noi scaderi.

De la inceputul anului, mai multe banci au anuntat reduceri ale dobanzi la depozite in lei, si este de asteptat ca aceasta tendinta sa continue, mai ales ca dobanda este superioara ratei inflatiei. Dobanda platita de banci clientilor este situata peste valoarea de 6%, cu 3.5% mai mare decat rata inflatiei, iar unele oferte ajung in continuare chiar si la 8 procente.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii