• Home
  • Economii
  • Rata anuala a inflatiei in 2013 a ajuns la 1.55 procente
Rata anuala a inflatiei in 2013 a ajuns la 1.55 procente
17 Ianuarie 2014
Daca pana acum eram obisnuiti cu rate anuale ale inflatiei ridicate, chiar si de peste 200% la inceputul anilor 1990, in 2013 a fost inregistrata cea mai mica inflatie, de doar 1.55%.

Inflatia anuala din Romania pe 2013, este similara celor inregistrate de economiile dezvoltate din Europa sau de catre SUA.

Datele publicate de Institutul National de Statistica releva faptul ca in anul 2013, Romania a avut o inflatie anuala de 1.55%, in scadere accentuata fata de nivelul inregistrat in 2012.

Evolutia inflatiei de anul trecut a fost influentata in principal de scaderea preturilor la produsele alimentare, care sau ieftinit in ultimul an cu aproape 2%, datorita unui an agricol foarte bun dar si a reducerii TVA-ului la paine, incepand cu luna septembrie 2013.

Marfurile nealimentare si serviciile au continuat sa se scumpeasca si in 2013, cu aproximativ 3 procente fata de 2012, in special datorita cresterilor inregistrate la energie electrica si gaze naturale.

Pentru anul 2014, Banca Nationala are stabilita o tinta de inflatie de 2.5%, in timp ce inflatia estimata pentru acest an este de 3%.

Reducerea inflatiei anuale, a permis Bancii Nationale sa reduca in mai multe randuri dobanda de politica monetara, pana la un minim de 3.75%. Aceste reduceri sau transmis si in piata monetara, acolo unde indicii Robor, utilizati de banci la calculul dobanzilor pentru creditele in lei, au coborat sub pragul de 2 procente, la inceputul acestui an.

Aceasta evolutie a permis scaderea dobanzilor la creditele in lei, in special in cazul imprumuturilor Prima Casa si pentru cele imobiliare, cu pana la 4 procente.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii