• Home
  • Economii
  • Rata anuala a inflatiei a crescut usor in luna mai la 5.32%
Rata anuala a inflatiei a crescut usor in luna mai la 5.32%
12 Iunie 2013
Fata de luna aprilie a acestui an preturile de consum ale populatiei au crescut cu 0.23%, iar rata anuala a inflatiei a inregistrat o crestere usoara la 5.32%.

In luna mai cel mai mult sau scumpit marfurile alimentare cu 0.8%, in timp ce produsele nealimentare au inregistrat o scadere de 0.1%, iar tarifele pentru servicii nu au suferit modificari importante, conform informatiilor publicate de de Institutul National de Statistica.

Cresterea medie a preturilor in perioada iunie 2012 - mai 2013, fata de precedentele 12 luni, determinata pe baza IPC este 4.7%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum este 4.3%.

Informatiile pentru IPC se obtin printr-o cercetare selectiva lunara organizata de INS, in cadrul careia se colecteaza preturi de vanzare cu amanuntul pentru un numar de circa 1.834 sortimente in aproximativ 7.100 de magazine si unitati prestatoare de servicii din orasele resedinta de judet.

Cresterea ridicata a preturilor la alimente a fost determinata de scumpirea cartofilor si a fructelor proaspete, cu 21.4%, respectiv 11.4%, fata de luna decembrie 2012. Cea mai mare scadere de pret din grupa marfurilor alimentare a fost inregistrata la oua, cu 12.33%.

Potrivit datelor INS, preturile la combustibili au inregistrat o scadere de 1%, determinata de scaderea la pompa a preturilor la benzina si motorina.

Cresterea preturilor din luna mai este dubla fata de cea din luna aprilie, cand rata inflatiei a urcat doar cu 0.11%.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii