• Home
  • Economii
  • Rata anuala a inflatiei a coborat la 5.64% in luna februarie
Rata anuala a inflatiei a coborat la 5.64% in luna februarie
12 Martie 2013
In luna februarie preturile au inregistrat o crestere de 0.34%, fata de luna ianuarie, in scadere cu un procent fata de inflatia inregistrata in prima luna din 2013.

Inflatia anuala a continuat sa se situeze peste 5 procente, valoarea din februarie de 5.64% reprezinta totusi o scadere fata de recordul inregistrat in luna ianuarie, de 5.97%, un record pentru ultimul an si jumatate.

Fata de luna ianuarie, in februarie cel mai mult sau scumpit marfurile nealimentare, cu 0.42%, urmate de produsele alimentare cu 0.3% si servicii, care au inregistrat o crestere de 0.22%.

In categoria marfurilor nealimentare cel mai mult sau scumpit combustibilii, cu 1.3%, ziarele si revistele cu 2.48%, si tigarile, cu 0.5%. La alimente, cel mai mult sau scumpit legumele si conservele cu aproape 3 procente, in timp ouale sau ieftinit cu 5.9%, iar uleiul cu 0.7%.

Cresterea preturilor la servicii a fost sustinuta de cele consemnate pentru ingrijire medicala, igiena si cosmetica, care au avansat cu 0.35%.

Rata ridicata a inflatiei combinata cu dobanzile in scadere la depozite bancare in lei, au condus la situatia in care majoritatea acestora ofera in prezent randament reale negative.

Unii clientii au ales sa orienteze o parte din economiile proprii catre fondurile mutuale monetare sau de obligatiuni in lei sau euro, pentru a beneficia de randamentele ridicate oferite inca de acestea. De la inceputul anului activele acestora au avansat cu peste 100 milioane euro.

Banca Nationala estimeaza pentru acest an o inflatie de 3.5%, urmand ca in 2014 aceasta sa coboare usor, dar sa se situeze tot peste 3 procente.

Cresterea medie a preturilor in ultimele 12 luni fata de precedentele 12 luni determinata pe baza IPC este de 3,9%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 3,8%.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii