• Home
  • Economii
  • Raiffeisen Bank a obtinut un profit de 88 milioane euro in 2012
Raiffeisen Bank a obtinut un profit de 88 milioane euro in 2012
7 Martie 2013
In conditiile in care primele doua banci din Romania au obtinut pierderi cumulate de aproape 400 milioane euro, rezultatul obtinut de Raiffeisen Bank este cu atat mai notabil.

Profitul net obtinut de Raiffeisen Bank in 2012 a fost de 88 milioane euro, in scadere insa cu 8% fata de 2011, datorita cresterii cheltuielilor cu provizioanele pentru credite neperformante.

De altfel, aceleasi provizioane au dus si la inregistrarea unor pierderi record pentru BCR si BRD. Raiffeisen a reusit sa se mentina pe plus datorita procentului mult mai mic de credite neperformante, care au avansat cu 1 procent fata de 2011 la 7.2%, insa cu mult mai mici fata de rata de credite neperformante a BCR, care depasea la finalul anului trecut 25%.

Media creditelor neperformante pentru intregul sistem bancar in 2012 a depasit 18 procente, iar rezultatul inregistrat de sistemul bancar anul trecut este unul negativ, minus 470 milioane euro. Pierderea este una record, mai ales daca o raportam la rezultatele fabuloase inregistrate de banci in 2008.

Soldul de credite bancare acordate clientilor a ramas constant la 3.5 miliarde euro, rambursarile fiind compensate de acordarea de credite catre IMM-uri si de credite Prima Casa sau credite pentru consum catre populatie.

Banca a reusit sa atraga depozite de la populatie si firme in 2012, cu toate ca dobanda la depozite oferita de banca se situeaza sub media pietei bancare, raportul de credite fata de depozite a urcat la 92%. In continuare insa, Raiffeisen Bank are acordate mai multe credite fata de depozitele atrase, situatie care este specifica sistemului bancar din Romania.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii