• Home
  • Economii
  • Profitul bancilor a crescut de 4 ori fata de trimestrul I din 2012
Profitul bancilor a crescut de 4 ori fata de trimestrul I din 2012
9 Mai 2013
Chiar daca fata de perioada similara din 2012, atat provizioanele cat si creditele neperformante au crescut, bancherii au reusit sa obtina profituri mai mari.

Provizioanele calculate de banci dupa sistemul RAS au crescut in ultimul an cu 1.8 miliarde lei, la 41 miliarde lei. Valoarea provizioanelor din primul trimestru 2013 este la jumatate fata de 2012, cand bancile au constituit provizioane de 3.2 miliarde lei.

Creditelor neperformante au crescut de la 15.88% in martie 2012, la 19.08% in martie 2013. Situatie evidentiata si de raportarile efectuate de cele mai importante banci de pe plan local, BCR si BRD, care au inregistrat o crestere a creditelor neperformante fata de anul trecut. BCR inregistreaza de altfel una dintre cele mai mari rate ale creditelor neperformante, de peste 28%.

Totalul creditelor cu restante trece de 30 de miliarde lei, din care 23 de miliarde reprezinta credite catre companii si aproximativ 7 miliarde credite acordate populatiei.

Activele bancilor a inregistrat o contractie usoara, la 356 miliarde lei, cu 9 miliarde lei mai putin fata de trimestrul precedent.

Depozitele bancare detinute de populatiei in banci au avansat cu peste 3 miliarde lei, la 125.8 miliarde lei. In aceeasi perioada, cererea mai redusa de credite din partea firmelor si a populatiei a dus la scaderea soldului de credite, bancile nu au reusit sa acopere rambursarile clientilor prin noi credite.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii