Inflatia anuala coboara la 1.79 procente
11 Iunie 2012
Rata anuala a inflatiei a coborat in luna mai la 1.79%, un nou minim istoric, dupa ce acum cateva luni a spart pragul de 3 procente

Fata de luna aprilie 2012 cresterea a fost de 0.2%, influentata de tarifele la servicii, care au crescut cu 0.5%. Preturile la produsele alimentare au ramas constante, iar cele la produse nealimentare au crescut cu 0.2%.

Cresterea preturilor la servicii peste inflatie se datoreaza deprecierii suferite de moneda nationala in raport cu euro si dolarul, multe dintre servicii, cum ar fi factura la telefon, sunt calculate in raport de cursul de schimb valutar euro/leu sau dolar/leu.

In lunile urmatoare este posibil sa asistam la cresteri de preturi mai sustinute si din partea produselor alimentare si nealimentare, deoarece o mare parte din produsele consumate de romani sunt importate. Preturile la produsele petroliere au fost tinute pe loc de scaderea barilului de petrol pe piata internationala, acestea au consemnat chiar o scadere usoara in ultimele saptamani.

Pentru 2012, Banca Nationala are stabilita o tinta de inflatie de 3 procente, asteptarile sunt de accelerare a cresterii preturilor pe finalul anului. In conditiile unei inflatii scazute, ne putem astepta sa avem in continuare dobanzi la depozite in lei in scadere spre intervalul de 4 - 5 procente.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii