Inflatia anuala atinge un nou minim istoric
13 Februarie 2012
Institutul National de Statistica a anuntat pentru luna ianuarie o inflatie de doar 0.36%, in timp ce inflatia anuala a coborat sub 3 procente

Ieftinirea alimentelor de baza si a tarifelor practicate pentru energia termica, au ajutat ca inflatia pe luna ianuarie sa fie doar 0.36%, iar cea anuala a continuat sa scada pana la 2.72%.

Cele mai mari cresteri de pret au fost evidentiate de statistica, la tutun cu aproape 1 procent, fructe proaspete care s-au scumpit cu 1%, iar la combustibili efectul cresterii accizelor si a cursului de schimb valutar, a urcat pretul acestora cu 1.16%.

Ieftiniri au fost semnalate la alimentele de baza cu pana la 0.7%, in timp ce energia termica a consemnat o reducere importanta, de 1.2 procente.

Scaderea inflatiei din ultimele 6 luni, a favorizat reducerea dobanzii de politica monetara de catre BNR, in 3 randuri a cate 0.25%, pentru revigorarea creditarii si a cresterii economice.

Miscarile Bancii Nationale nu au fost urmate si de catre bancheri, care continua sa plateasca dobanzi bancare de peste 7 procente si in unele cazuri chiar 8% pe an, cu mult peste rata inflatiei, in timp ce la credite, dobanda Robor in scadere, ofera o gura de oxigen clientilor, care urmeaza sa plateasca rate lunare mai mici odata cu actualizarea dobanzilor.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii