• Home
  • Economii
  • Inflatia a urcat la 1.34% in prima luna a anului
Inflatia a urcat la 1.34% in prima luna a anului
12 Februarie 2013
Rata inflatiei din luna ianuarie a fost de 1.34% fata de luna decembrie 2012, dupa ce produsele nealimentare sau scumpit cu 2 procente.

Pe langa cresterea preturilor la produse nealimentare, in luna ianuarie sau scumpit si alimentele cu 1.2%, in timp ce serviciile sau ieftinit cu 0.1%.

In cadrul produselor nealimentare cele mai mari scumpiri au fost inregistrate la energie electrica, plus 10.3% si la tigari, cu 3.56%, pe fondul majorarii acizelor.

La alimente, ca de fiecare data in aceasta perioada a anului, scumpiri importante au fost inregistrate la fructe, 4.61%, si la cartofi, cu 8.84%.

Fata de luna ianuarie 2012, preturile au crescut cu 5.97%, iar pentru ultimele 12 luni, comunicatul Institului National de Statistica specifica o crestere medie a preturilor de 3.6%.

BNR estima ca pentru inceputul acestui an rata inflatiei se va situa intre 5 si 6 procente, urmand ca in a doua jumatate a anului inflatia sa scada, odata cu reducerea preturilor alimentare.

Banca Nationala estimeaza o rata a inflatiei de 3.5% pentru acest an, urmand ca in anul urmator rata inflatiei sa coboare cu 0.3% la 3.2%.

Chiar daca inflatia este in crestere, bancile au continuat sa reduca dobanda pentru depozite la termen in lei de la inceputul anului, dobanda medie pentru un depozit pe 3 luni a ajuns la 5.48%. In aceste conditii, majoritatea depozitelor bancare nu ofera clientilor o dobanda care sa le protejeze economiile de cresterea preturilor.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii