Inflatia a ramas aproape de 2 procente
11 Iulie 2012
Rata anuala a inflatiei a fost in luna iunie de 2.04%, potrivit datelor anuntate de catre Institutul National de Statistica

In luna iunie cresterea preturilor a fost de 0.04% fata de luna mai, datorita ieftinirii alimentelor, care au scazut cu 0.1%, la fel ca si preturile la produsele nealimentare. Preturile la servicii au crescut cu 0.3%, datorita in special cresterii cursului de schimb valutar din ultimele 2 luni, avand in vedere ca majoritatea preturilor la servicii sunt stabilite in euro sau dolari.

Cea mai mare scadere de preturi la alimente a fost consemnata la cartofi, de peste 20%, iar cea mai mare crestere la fructe proaspete, de 6.5%.

Analistii estimau pentru luna iunie o inflatie de 2.1%, iar estimarile au variat intre 1.7% si 2.4%.

Pentru acest an, prognoza de inflatie a BNR este de 3.2%, ceea ce implica o crestere importanta in a doua parte a anului.

Datorita inflatiei reduse fata de valorile de peste 6 procente cu care eram obisnuiti, Banca Nationala a redus dobanda de politica monetara in ultimul an cu 1 procent, iar bancherii au umblat la dobanda platita la depozite bancare in lei, care au scazut de la inceputul anului cu peste 2 procente.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii