• Home
  • Economii
  • Implicatiile economice ale procesului de imbatranire a populatiei Romaniei
Implicatiile economice ale procesului de imbatranire a populatiei Romaniei
20 Martie 2013
In prezent unul din sapte romani are peste 65 de ani, raport care se asteapta sa ajunga la unul din trei, in urmatorii 50 de ani.

Romania nu este singura care se confrunta cu un proces de imbatranire a populatiei, majoritatea tarilor dezvoltate se afla in acceasi situatie, datorita scaderii natalitatii. Tara noastra este una dintre tarile care in prezent au o crestere negativa a populatiei, la fel ca si tari ca: Japonia, Ucraina, Ungaria, Bulgaria etc.

Scaderea populatiei si imbatranirea acesteia produc trei efecte economice major - incetinirea cresterii economice, mentinerea dependentei Romaniei de capitalurile straine si cresterea presiunii asupra bugetului de stat pe termen lung, a declarat Eugen Sinca, Analist Sef BCR, cu ocazia prezentarii Raportului - "Implicatiile economice ale procesului de imbatranire a populatiei in Romania".

In lipsa unei imbunatatiri rapide a natalitatii, unul din cinci romani va avea peste 65 de ani in anul 2030, iar in 2060 raportul va ajunge la unul din trei.

Imbatranirea populatiei ocupate este mult mai accentuata in agricultura, unde una din trei persoane ocupate are peste 55 de ani in momentul actual.

Evolutia atipica a numarului de nasteri din perioada 1967-1970 va amplifica presiunea asupra sistemelor publice de sanatate si pensii in jurul anului 2035, ceea ce impune reformarea rapida a sistemului de sanatate prin cooptarea furnizorilor privati de servicii medicale si mentinerea reformelor cheie deja implementate in cadrul sistemului de pensii, a adugat Eugen Sinca.

Economisirea individuala devine in aceste conditii necesitate majora pentru asigurarea resurselor financiare la batranete. In caz contrar, ne vom confrunta cu o reducere abrupta a resurselor financiare dupa momentul pensionarii si implicit o schimbare a standardului de viata, pe care nu multe persoane sunt dispuse sa o accepte.

In prezent, numai 9% din pensionarii romani isi permit o vacanta de o saptamana pe an departe de casa, fata de 76% din pensionarii germani.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii