• Home
  • Economii
  • Exporturi in crestere si deficit comercial in scadere
Exporturi in crestere si deficit comercial in scadere
9 Aprilie 2013
Deficitul comercial din luna februarie a inregistrat cea mai redusa valoare din ultimii ani, fiind de doar 208 milioane euro, cu peste 300 milioane mai redus fata de cel inregistrat in luna februarie din 2012.

Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica, exporturile au avansat cu peste 10 procente in luna februarie din acest comparativ cu luna februarie 2012, la 3870 milioane euro, in timp ce importurile au inregistrat o crestere de 1.3%, la 4080 milioane euro.

Cresterea mai mare a exporturilor fata de importuri a facut posibila reducerea deficitului comercial, de la peste 500 milioane euro in urma cu un an la 208 milioane euro.

Fata de luna ianuarie a acestui an exporturile au crescut cu 4 procente, peste cresterea de 1.5% a importurilor. Pentru primele doua luni ale anului deficitul comercial este la jumatate fata de cel inregistrat in perioada similara a anului trecut.

In 2012 deficitul comercial a fost de 9500 milioane euro, la exporturi de 45 miliarde euro si importuri de 54.6 miliarde euro.

Performanta pozitiva din acest an poate fi pusa pe seama cresterii productiei de masini, dupa intrarea in productie completa a fabricii de automobile Ford de la Craiova, in timp ce din ce in ce mai multe Dacii sunt exportate avand in vedere ca pe piata interna vanzarile sunt in scadere.

In plus, importurile cresc intr-un ritm mult mai scazut, cresterea cursului de schimb valutar din ultimul an si-a pus amprenta asupra capacitatii romanilor de a achizitiona produse din import, care au devenit mai scumpe in lei.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii