• Home
  • Economii
  • Economisirea in valuta a accelerat in luna septembrie
Economisirea in valuta a accelerat in luna septembrie
23 Octombrie 2012
In luna septembrie a acestui an populatia si firmele aveau depozite bancare de 194.230,6 miliarde lei, in crestere usoara fata de luna august, conform BNR.

Cea mai mare crestere a fost inregistrata de componenta in valuta, care a avansat cu 1.8% in luna septembrie, iar fata de luna septembrie din 2011 cresterea este de 12.2%, de aproape trei ori mai ridicata decat cea inregistrata de depozitele in lei.

Valoarea depozitelor in valuta era la finalul lunii septembrie de 68.974,4 miliarde lei, din care 45.707,6 miliarde lei reprezinta depozite bancare apartinand populatiei, diferenta fiind depozite in valuta ale firmelor.

In cazul depozitelor in lei, acestea continua sa fie mai ridicate decat cele in valuta, insa diferenta dintre ele continua sa se reduca. Cresterea cursului de schimb valutar din acest an a influentat deciziile de economisire, valuta fiind preferata in locul monedei nationale.

Evolutia soldului total de depozite bancare a fost afectat de reducerea acestuia pe partea de companii, care au scazut cu 1.3% la lei si au crescut cu doar 0.3% la valuta.

In ultimul an, companiile au pierdut 1 procent din soldul de depozite in lei, compensat de cea mai importanta crestere la valuta, 13.9%. In cazul populatiei, diferenta de crestere este de 3 procente intre lei si valuta, cu avantaj pentru valuta, 12.2% fata de 9.1%.

Cresterea totala a economiilor din ultimul an continua sa fie mai mare decat cea a pentru creditele acordate, cu toate ca in luna septembrie soldul la credite a crescut cu 1 procent mai mult decat soldul la depozite.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii