• Home
  • Economii
  • Economisirea a continuat sa creasca in ultimul an
Economisirea a continuat sa creasca in ultimul an
26 Ianuarie 2012
Valoarea depozitelor din sistemul bancar a continuat sa creasca pe parcursul anului trecut si a atins valoarea record de 309 miliarde lei

La finalul anului 2011, persoanele fizice detineau depozite bancare in valoare de 114 miliarde lei, din care 106.5 mld lei se incadrau in categoria depozitelor garantate, in timp ce firmele aveau economii de 194 miliarde lei. In cazul companiilor, doar 36.6 miliarde lei erau acoperiti de catre Fondul de Garantare.

Apetitul populatiei pentru economisire este evidentiat si de cresterea mai rapida a depozitelor detinute de acestea in sistemul bancar, de 8% fata 1.9% in cazul firmelor. Acestea din urma au trebuit sa apeleze, intr-o proportie mai mare la resursele proprii, in conditiile in care accesul la credite a fost mai dificil.

Ponderea cea mai importanta o detin economiile in lei, cu un procent de 53.8% din totalul depozitelor, sustinute si de o evolutie superioara a economisirii fata de cea in valuta.

Valoarea medie a unui depozit detinut de populatie in sistemul bancar era la finalul lui 2011 de 7.400 lei , in crestere puternica fata de inceputul anului 2009, cand valoarea era de 5.400 lei, in timp ce valoarea medie pentru companii a ramas neschimbata in ultimii 3 ani, respectiv 195.000 lei.

Cresterea sumelor economisite, este cu atat mai remarcabila, daca avem in vedere ca pe parcursul ultimilor 3 ani, evolutia dobanzi la depozite in lei, a fost descrescatoare, de la dobanzi de peste 15% in 2009 la maxim 8 procente. Mai putem adauga si reducerea veniturilor populatiei, datorata reducerilor de salarii, care insa nu a impiedicat romanii, sa economiseasca mai mult.

Fata de inceputul anului 2009, depozitele populatiei in lei si valuta, au o valoare mai mare cu aproape 24%. Companiile nevoite sa isi finanteze activitatea din surse proprii, au reusit sa aiba o crestere de doar 2 procente, a plasamentelor bancare.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii