• Home
  • Economii
  • Economiile populatiei si ale firmelor au scazut cu aproape un procent
Economiile populatiei si ale firmelor au scazut cu aproape un procent
27 Februarie 2013
Depozitele detinute de catre populatie si firme la banci au scazut cu 0.8% in luna ianuarie fata de luna decembrie, la aproape 196 miliarde lei.

Scaderea se datoreaza in totalitate firmelor, care in prima luna a anului au utilizat o parte din depozitele bancare la banci pentru finantarea activitatilor curente si de investitii. Depozitele in lei ale firmelor au scazut cu 3.6%, la 49 miliarde lei, iar cele in valuta cu 0.9%, la 24.2 miliarde lei.

Populatia a continuat sa economiseasca, chiar daca bancile platesc dobanzi la depozite in scadere, atat la lei cat si la valuta. In cazul depozitelor in lei acestea permit cu greu obtinerea unui randament superior ratei inflatiei.

Depozitele in lei ale populatiei au avansat cu 0.3% in ultima luna, la 75 miliarde lei, in timp ce depozitele in valuta au crescut cu 0.8%, la 47.8 miliarde lei.

Pe parcursul ultimului an, depozitele in valuta ale populatiei si firmelor au avansat cu 16.3%, la 72 miliarde lei, ajutate de cursul de schimb valutar care a inregistrat cele mai ridicate valori pentru euro si dolar in vara lui 2012, si care a facut ca o parte din economiile in lei sa fie schimbate in euro sau dolari.

Economiile populatiei in valuta au crescut cu 17.1% in ultimul an, iar cele ale firmelor au avansat cu 14.7%. In cazul depozitelor in lei, acestea au scazut cu 1.9% in ultimul an, la 123.8 miliarde lei, datorita scaderii depozitelor firmelor cu 6.8%, care nu a putut fi compensata de cresterea cu 1.5% a depozitelor in lei ale populatiei.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii