• Home
  • Economii
  • Economia Romaniei a trecut pe minus in trimestrul trei din 2012
Economia Romaniei a trecut pe minus in trimestrul trei din 2012
16 Noiembrie 2012
Dupa sase trimestre consecutive in care economia Romaniei a fost pe plus, in trimestrul trei din 2012 economia a inregistrat o scadere de 0.6%, fata de anul precedent.

Institutul Nationala de Statistica a anuntat joi ca Produsul Intern Brut al Romaniei a suferit o contractie puternica in trimestrul trei din acest an, de 0.5% fata de trimestrul al doilea, iar fata de aceasi perioada din 2011 scaderea este de 0.6 procente.

Daca in primele sase luni ale lui 2012 economia a fost pe plus, scaderea din ultimul trimestru a facut ca pe primele noua luni din 2012 cresterea economica a Romaniei sa fie de doar 0.2 procente.

O parte din vina pentru evolutia consemnata in trimestrul 3 poate fi pusa pe seama reducerii cheltuielilor bugetare pentru a ne incadra in tinta de deficit bugetar convenita cu Fondul Monetar European.

In acelasi timp nu trebuie sa uitam de seceta care a afectat productia agricola in acest an, dupa ce in 2011 acest sector a avut o contributie importanta la cresterea economica. Baza de comparatie in sectorul agricol a fost una nefavorabila, in 2011 productia agricola a inregistrat valori record, care a fost resimtita in evolutia economica de anul trecut, in timp ce in acest an acest sector a tras in jos PIB-ul.

Daca la inceputul anului autoritatile se asteptau la o crestere economica de pana la 2.3%, pentru ca apoi aceste previziuni sa scada pana aproape de 1 procent, in acest moment se vorbeste doar de o crestere modesta, de putin peste zero procente pentru 2012.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii