• Home
  • Economii
  • Dobanda Euribor la 3 luni a coborat pentru prima data sub 0.20%
Dobanda Euribor la 3 luni a coborat pentru prima data sub 0.20%
29 Octombrie 2012
Dupa un an de scaderi continue, indicele Euribor la 3 luni folosit de banci pentru a calcula dobanda la credite Prima Casa, a ajuns la cea mai mica valoare istorica.

Daca in luna iulie a anului trecut valoarea dobanzii Euribor 3M (la 3 luni) era de 1.6 procente, vineri indicele a atins cea mai mica valoare istorica si a coborat sub pragul de 0.2%, la 0.199%. Si in cazul celorlalti indici Euribor scaderea a fost asemanatoare, Euribor la 6 luni de la 1.8% la 0.396%, iar cea la 12 luni a coborat de la 2.2% la 0.627%.

Scaderea a venit pe fondul reducerii dobanzii de catre Banca Centrala Europeana in ultimul an cu 0.5%, de la 1.25% pe an la 0.75% in prezent. In plus, criza financiaza din zona euro ar putea forta BCE sa taie in continuare din dobanda.

De aceste scaderi au profitat clientii care au credite in euro cu dobanda indexabila in functie de evolutia Euribor la 1 luna, 3 luni, 6 luni sau 12 luni. Astfel, in ultimul an rata lunara la creditele in euro a scazut destul de mult, ceea ce a mai atenuat din cresterea cursului de schimb valutar la euro.

In cazul unui credit in euro acordat prin programul Prima Casa in valoare de 50.000 euro pe perioada maxima de 30 de ani, rata lunara era anul trecut de 287 euro, in timp ce acum rata lunara calculata cu noua valoare a indicelui Euribor la 3 luni este de 244 euro.

O scadere de 43 euro sau 17 procente a ratei lunare, mult mai mare decat cresterea euro din acceasi perioada, care a fost de aproape 8 procente. Pentru intreaga perioada a imprumutului economia ar fi de 15.480 euro.

Daca in ultimul an cei care au credite in euro au fost rasfatati cu reduceri continue ale ratei dobanzii, in perioada urmatoare acestea nu pot sa se mai repete, indicii Euribor se afla deja la minime istorice si foarte aproape de valoarea zero.

Sansele ca trendul sa se inverseze in perioada urmatoare sunt reduse, atata timp cat efectele crizei financiare din zona euro nu vor disparea.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii