• Home
  • Economii
  • Dobanda de politica monetara a fost mentinuta de BNR la 5.25%
Dobanda de politica monetara a fost mentinuta de BNR la 5.25%
2 Noiembrie 2012
In sedinta de vineri, Consilul de Administratie al Bancii Nationale a pastrat neschimbata dobanda de politica monetara, conform asteptarilor.

Dupa ce a redus dobanda de politica monetara cu 0.75% in ultimul an, pana la valoarea prezenta de 5.25%, care reprezinta un minim istoric, Banca Nationala a pastrat in ultimele sedinte dobanda neschimbata, pe fondul cresterii inflatiei si a cursului de schimb valutar.

Pe langa decizia cu privire la dobanda de politica monetara, tot astazi a fost decisa si pastrarea valorilor actuale pentru rezervele minime obligatorii la pasivele in lei si valuta ale bancilor.

Odata cu scaderea dobanzii de politica monetara a BNR bancile au urmat aceeasi politica si au redus dobanzile platite la depozite bancare in lei. Rata dobanzii a scazut in medie cu peste 1 procent de la inceputul anului. Aceste scaderi au disparut insa odata cu reinflamarea inflatiei din lunile de vara.

Pentru sprijinirea activitatii de creditare in moneda nationala, dobanzile la lei ar trebui sa coboare, mai ales ca decalajul dintre acestea si cele in valuta a crescut in acest an, dupa ce Euribor a atins noi minime istorice si se apropie tot mai mult de zero.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii