• Home
  • Economii
  • Dobanda de politica monetara a BNR ramane la 5.25%
Dobanda de politica monetara a BNR ramane la 5.25%
6 Februarie 2013
Banca Nationala nu a modificat nici in ultima sedinta dobanda de politica monetara si nici nivelul rezervelor minime obligatorii.

Valoarea dobanzii de politica monetara a rams neschimbata din luna martie 2012, iar analistii se asteapta ca pe parcursul acestui an dobanda sa ramana neschimbata. Deoarece si in acest an rata inflatiei ar putea ramane la niveluri ridicate, dobanda de politica monetara ar putea scadea abia la inceputul anului viitor.

Pentru inceputul acestui an, BNR se asteapta ca inflatia sa atinga 6 procente, dupa cresterea preturilor la produsele accizabile, dar si la utilitati.

Dupa ultima scadere de dobanda operata de BNR anul trecut, dobanzile din piata monetara au inregistrat scaderi semnificative, Robor a atins cele mai scazute valori in luna aprilie 2013, pentru ca apoi sa creasca cu aproape 2 procente, dupa ce inflatia a crescut brusc de la minimele istorice, catre 5 procente.

Deoarece in acest an dobanda de politica monetara va ramane la 5.25%, este de asteptat ca si dobanda la creditele in lei sa nu inregistreze o scadere semnificativa, iar romanii sa continue sa aplice pentru creditele ipotecare in euro, datorita dobanzilor mult mai mici pentru acestea.

Mult asteptata reducere a dobanzilor la creditele in moneda nationala trebuie sa mai astepte un an pentru a se materializa. Intre timp, unele banci au luat decizia de a elimina creditele in valuta din oferta proprie pentru a obliga romanii sa se imprumute in lei, si astfel sa elimine riscul de schimb valutar.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii