• Home
  • Economii
  • Depozitele populatiei din banci continua sa se majoreze
Depozitele populatiei din banci continua sa se majoreze
27 Martie 2013
In luna februarie, soldul de depozite bancare apartinand populatiei a continuat sa creasca, insa soldul total a fost tras in jos de scaderea inregistrata in contul firmelor.

Depozitele populatiei au continuat sa creasca si in a doua luna a anului, depozitele bancare in valuta au fost din nou favorite. Acestea au avansat cu 0.8% fata de luna ianuarie a acestui an, in timp ce depozitele bancare ale populatiei in lei au avansat doar cu 0.3%.

Chiar daca populatia a economisit mai mult, in luna februarie soldul depozitelor aflate in banci a scazut cu 0.1%, fata de luna ianuarie, datorita reducerii inregistrate in conturile firmelor, de 1.2% pentru lei si valuta.

In ultimul an populatia a transferat o parte din economiile in lei in valuta, de teama scaderii cursului de schimb valutar. Depozitele in valuta au crescut cu 17.4% in ultimul an, la 48.175 milioane lei, fata de cresterea de doar 0.6% a depozitelor in lei, la 75.2453 milioane lei.

Vezi si Care sunt cele bune bune dobanzi la depozite.

Depozitele in lei ale firmelor au scazut cu 7.4% fata de aceeasi luna a anului trecut, la 48.205 milioane lei. In schimb, soldul depozitelor in valuta detinute de firme in banci a ajuns la 23.911 milioane lei, in crestere cu 15.2% in ultimul an.

In ultimul an depozitele din banci au crescut cu 3.7%, la 195.536 milioane lei, diferenta fata de creditele acordate de banci a coborat sub pragul de 30.000 milioane lei, dupa ce soldul creditelor a avansat cu doar 0.1% in ultimul an.

Cresterea economiilor detinute de populatie in banci, a fost realizata pe seama unor dobanzi tot mai mici la depozite, care nu ofera un randament pozitiv, comparativ cu rata inflatiei, si dupa scaderea impozitului de 16% aplicat la dobanda platita de banca.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii