• Home
  • Economii
  • Deficitul de cont curent a scazut puternic in acest an
Deficitul de cont curent a scazut puternic in acest an
11 Septembrie 2012
De la inceputul anului, deficitul de cont curent a inregistrat o scadere de peste 35 de procente, dar datoria externa continua sa creasca

Balanta de plati a inregistrat in primele 7 luni din 2012 un deficit de 2.436 miliarde euro, in scadere cu peste 35%, fata de acceasi perioada a anului trecut. Scaderea se datoreaza in principal cresterii consemnate in zona de servicii, venituri si transferuri curente, a comunicat Banca Nationala.

Excedentul inregistrat pe partea de servicii a crescut la 445 milioane de euro, de la 131 milioane euro in 2011. Excedentul se datoreaza in totalitate zonei de transport, care a inregistrat un excedent de 590 milioane euro, in timp ce zona de turism - calatorii si alte servicii a continuat sa inregistreze deficite, mai mici insa fat de anul trecut.

In cazul zonei de venituri, deficitul a scazut puternic la 1046 milioane euro, fata de 1789 milioane euro in acceasi perioada din anul trecut. Transferurile curente, care contabilizeaza sumele trimise de romanii din strainatate in Romania au inregistrat o crestere de peste 300 milioane euro in primele 7 luni, cu toate ca situatia economica din Europa s-a inrautatit in acest an.

Deficitul de cont curent a fost finantat in proportie de doar 37.2% prin investitii directe, valoarea acestora fiind in scadere, la 907 milioane euro, conform datelor BNR.

Datoria externa pe termen mediu si lung a inregistrat o crestere de 3.4% la peste 78 miliarde euro, in primele 7 luni din acest an. In schimb, datoria pe termen scurt a scazut cu 12.2%, la putin peste 20 miliarde euro.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii