• Home
  • Economii
  • Creditele neperformante au afectat profitul BRD
Creditele neperformante au afectat profitul BRD
7 Noiembrie 2012
A doua mare banca din Romania dupa active a raportat un profit pentru primele noua luni ale anului de doar 10 milioane lei.

Datorita cresterii cheltuielilor cu provizioanele si a scaderii veniturilor din dobanzi, BRD a raportat un profit in scadere pentru primele noua luni ale anului, de doar 10 milioane lei.

Banca raporteaza al doilea trimestru consecutiv de pierderi, cu 29 milioane lei, dupa ce in trimestrul al doilea din acest an pierdera a fost de 44 milioane lei. Profitul din primele noua luni ale anului se datoreaza profitului raportat in primul trimestru din acest an.

BRD a raportat un venit net bancar pentru primele noua luni din 2012 de 2181 milioane lei, in scadere cu 6 procente fata de acceasi perioada din 2011, datorita scaderii marjei nete de dobanda cu 9%, in timp ce veniturile din comisioane au ramas constante.

Banca a reusit sa reduca si cheltuielile operationale, insa nu in acceasi masura cu scaderea veniturilor, acestea au scazut doar cu 4% fata de scaderea veniturilor cu 6 procente. Rezultatul brut din exploatare a fost de 1177 milioane lei, in scadere cu 7 procente fata de 2011.

Profitul bancii a fost influentat negativ de costul net al riscului de 1162 milioane lei, in crestere dramatica fata de 2011 cu 58%, datorita scaderii valorilor asociate creditelor neperformante.

In aceeasi perioada, BRD a reusit o crestere a portofoliului de credite bancare cu 8.1% fata de 30 septembrie 2011, la 36.25 miliarde lei, ce reprezinta o cota de piata de 14.7%. Cresterea creditelor acordate a fost impulsionata de imprumuturile acordate corporatiilor si de campaniile de vanzare credite catre populatie, in special credite Prima Casa si credite de nevoi personale pentru consum.

Volumul de depozite bancare a inregistrat si el o crestere importanta in aceasta perioada, cu toate ca aceasta este mai mica decat la credite, de 5,4% fata de 30 septembrie 2011, la 31.66 miliarde lei.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii