• Home
  • Economii
  • Cele mai bune dobanzi pentru depozite bancare la termen
Cele mai bune dobanzi pentru depozite bancare la termen
14 Ianuarie 2014
Cele mai bune dobanzi la depozite nu mai trec de 6 procente in cazul economiilor in lei, in timp ce la euro dobanda se opreste la 4 procente.

Dobanda platita de catre banci la depozitele bancare in lei si in valuta a inregistrat o scadere accentuata in ultimele luni, pe fondul scaderii de catre BNR a dobanzii de politica monetara la 3.75%, si a scaderii dobanzilor din piata monetara, pana la minime istorice.

Dobanda medie la depozitele in lei oferite de bancile locale a coborat la 3.93 pe an, pentru depozitele 3 luni, in scadere cu peste un procent fata de dobanda medie din urma cu 12 luni, in timp ce pentru depozitele constituite la 12 luni, dobanda medie a coborat la 4.27%, de la 5.33% in luna iulie.

Pentru economiile in euro, bancile ofera dobanzii medii de 2.26% la 3 luni, in scadere cu jumatate de procent procent fata de dobanzile oferite in urma cu 6 luni, iar la scadentele pe 1 an dobanda medie a ajuns la 2.62%, conform datelor agregate de catre moneycenter.ro.

Dobanda maxima de 5.50% la lei, si de 4.00% pentru economiile in euro

Chiar daca dobanzile au scazut, mai exista banci care ofera in cadrul unor promotii pe o perioada limitata, dobanzi atractive pentru depozitele in lei sau valuta. Acestea sunt de regula banci mici, fara o institutie financiara puternica in spate care sa le sustina, sau banci cu capital grecesc. In schimb, cele mai mari banci din Romania platesc dobanzi la depozite bancare in lei de pana la 4 procente, in timp ce la euro acestea au coborat sub 3 procente.

Pentru depozitele bancare la termen in lei dobanda maxima oferita de bancile din Romania a coborat de la 8%, la inceputul anului trecut, la un maxim de 6.90%, oferita de catre cea mai noua banca din piata TBI Bank, in cadrul unei oferte promotionale, in timp ce pentru economiile in euro, dobanda maxima a coborat de la peste 5 procente la 4.00%.

Pe site-ul moneycenter.ro aveti posibilitatea de a compara dobanda la depozite bancare, in functie de perioada de constituire, suma disponibila si valuta, de la toate bancile din Romania.

Vezi care sunt cele mai bune dobanzi pentru depozite la termen pe 3 luni in lei.

Banca
Rata dobanzii
Tip dobanda
Suma minima RON
Comision retragere numerar
Comentarii
Credit Europe Bank
4.75%
Fixa
300
NU
pensionari / virare salariu / internet banking
Alpha Bank
4.70%
Fixa
50
NU
studenti / pensionari
Millennium Bank
4.50%
Fixa
100.000
DA
-
Volksbank
4.50%
Fixa
50
NU
internet banking
Piraeus Bank
4.35%
Fixa
1.000
NU
-
OTP Bank
4.30%
Fixa
50.000
NU
-
Pro Credit Bank
4.20%
Fixa
500
NU
pentru pensionari
Banca Romaneasca
4.20%
Fixa
500
NU
-
Garanti Bank
4.10%
Fixa
200
NU
-

Compara oferta completa de dobanzi pentru depozite bancare la termen in lei

Cele mai bune dobanzi pentru depozite la termen in Euro

Cea mai mare dobanda la euro este platita de Marfin Bank, de 4.00% pe an, prin intermediul depozitului cu maturitate la 12 luni. Este si singura banca care in prezent ofera dobanzi de 4 procente pentru economiile clientilor in euro. La TBI Bank, o banca recent aparuta pe piata bancara locala, dobanda maxima este de 3.70% in cazul Depozitului Simplu pe 12 luni.

Clientii Pro Credit Bank pot sa obtina o dobanda de 3.40% daca economisesc pe o perioada de 2 sau 3 ani si constitue depozitul prin internet banking. Acceasi dobanda este oferita si clientilor bancii care au calitatea de pensionari.

O dobanda maxima de 3.40% primesc si clientii Millennium Bank, prin intermediul depozitului constituit prin internet banking, pe o perioada de 12 luni.

Alpha Bank, banca care la inceputul anului trecut oferea unele dintre cele mai ridicate dobanzi la depozitele in euro a redus dobanda in acest an, astfel ca cea mai mare dobanda este acum de 2.85% la economiile in euro.

Clientii care isi depun economiile in euro la Intesa Sanpaolo primesc o dobanda maxima de 3.05% daca aleg scadenta la 18 luni. Suma minima pentru a accesa aceasta dobanda este de 1000 euro.

O alta banca care ofera dobanzi de 3 procente la euro este si Credit Agricole, prin intermediul depozitului cu scadenta la 2 ani. Suma minima este de 500 euro, iar la scadenta, retragerile de numerar nu sunt comisionate.

Cele mai importante banci din Romania platesc dobanzi de pana la 2.75%

La Raiffeisen Bank dobanzile la depozitele in euro sunt mai mici de 2 procente, valoarea maxima fiind de 2.10%, in cazul depozitului cu o valoare mai mare de 30.000 de euro constituit pe 3 ani. Cei care doresc sa economiseasca pe o perioada de pana la un an primesc o dobanda maxima de 1.90%, la care se adauga 0.10% in cazul celor care isi vireaza pensia sau salariul prin banca.

La BCR, cea mai mare banca locala dupa valoarea activelor, dobanda maxima platita pentru depozitele populatiei in euro este de 2.20% procente, pentru scadenta la 2 ani. Pentru maturitati de pana la 1 an dobanda nu mai trece de 2 procente.

BRD, ofera celor care doresc sa economiseasca pe o perioada mai lunga, de 3 ani, o dobanda medie de 2.60%, prin intermediul depozitului Progresso. Dobanda este platita de banca la fiecare interval de 6 luni. Pentru maturitati de 1 an, banca ofera o dobanda de 2.5% sau 2.75% daca clientul este pensionar si vireaza pensia prin BRD.

Compara oferta completa de dobanzi pentru depozite bancare la termen in euro

Ce sunt depozitele bancare la termen?

Depozitele la termen ofera posibilitatea de a plasa banii pe anumite perioade prestabilite, de regula cele mai frecvent intalnite depozite sunt constituite pentru perioade reprezentand 1 luna, 3 luni, 6 luni, 9 luni sau 12 luni, dar, in ofertele institutiilor bancare este posibil sa regasiti si alte perioade contractuale.

Ce trebuie sa stiti inainte de a deschide un depozit bancar la termen:

- care este rata dobanzii pentru depozitul la termen;
- care este tipul de dobanda fixa sau variabila;
- care este suma minima solicitata de banca pentru a deschide un depozit la termen;
- daca la termen depozitul se reinoieste automat sau nu;
- conditiile pentru retragerea depozitului inainte de scadenta, dobanda oferita pana la acel moment sau existenta unei penalizari;
- comisioanele necesare pentru deschiderea de depozite la termen;
- daca este necesara existenta unui cont curent;
- daca se pot face depuneri sau retrageri ulterioare, pana la scadenta;
- valoarea comisionului de retragere numerar;

Principalele costuri pentru depozitele bancare la termen sunt: comisionul de retragere numerar, comisionul pentru deschidere si administrare lunara cont curent (daca este cazul).

Incepand cu 01 Ianuarie 2011 nivelul maxim al garantarii per deponent garantat si per institutie de credit este de 100.000 euro in echivalent lei.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii