• Home
  • Economii
  • Ce au adus anii de criza? Costuri cu salariile mai mari, si mai putine raportari inutile
Ce au adus anii de criza? Costuri cu salariile mai mari, si mai putine raportari inutile
14 Martie 2013
In ultimii 4 ani nivelul taxelor si impozitelor pe veniturile pe salarii nu au suferit modificari importante, in schimb firmele au mai putine raportari de efectuat.

In 2008, dintr-un salariu brut de 1.361 lei, angajatul platea catre stat taxe si impozite de 361 lei, astfel incat salariul net ramas era de 1.000 lei, iar firma mai platea taxe si impozite de inca 367 lei. Incepand cu 2009, taxele si impozitele platite de angajat au urcat la 379 lei, si la 386 lei in cazul companiei, cresterea fiind de aproximativ 5 procente.

Partea pozitivă a schimbarilor din domeniul salarizarii o constitue simplificarea documentelor care trebuie depuse la institutiile de resort. Astfel, incepand cu anul 2011 au disparut declaratiile catre Inspectoratul Teritorial de Munca, ANOFM, Casa de Pensii si alte institutii, dintre care unele trebuiau depuse atat on-line, dar si pe suport hartie si s-a introdus sistemul raportarii exclusiv online, prin declaratia 112. In plus, din 2011 s-au eliminat si cartile de munca in format clasic.

"Costurile medii pe care o firma le are cu salariul de baza al unui angajat au suferit cresteri destul de mici in ultimii 4 ani; modificarile privind taxele si impozitele din aceasta perioada au vizat insa largirea considerabila a bazei de impozitare cu alte venituri asociate salariilor: astfel, putem aprecia o crestere medie cu cca 30% a cheltuielilor unei firme cu taxele şi impozitele globale pentru angajaţi si colaboratori", a aratat Mirela Serban Managing Partner R&M Audit Contabilitate, unul dintre liderii pietei de profil.

Modificari semnificative au aparut si in iulie 2012, prin introducerea obligativitatii declararii tuturor veniturilor supuse impozitarii in declaratia fiscala unica: impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuala, pe veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, aferente unor activităti agricole etc.

Simplificarea acestor proceduri de raportare a veniturilor salariale sau asimilate salariilor a fost contrabalansata de introducerea unor noi categorii de venituri care trebuie luate in calcul pentru fiecare salariat si companie.

Potrivit R&M Audit - Contabilitate, timpul dedicat activitatii de salarizare ocupa intre 25% si 50% din activitatea contabila a unei firme.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii