BNR mentine dobanda de referinta la 5.25%
27 Iunie 2012
In sedinta de miercuri 27 iunie 2012, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat mentinerea dobanzii de politica monetara la 5.25% pe an

Rata de politica monetara ramane astfel la minimul istoric de 5.25%, BNR nu a mai redus si de aceasta data dobanda cu 0.25%, chiar daca inflatia acoborat la un minim istoric in luna mai, sub 2 procente, insa presiunea pe cursul de schimb a lasat putin loc de manevra pentru Banca Centrala.

Nivelul rezervelor minime obligatorii a fost mentinut la 15% pentru pasivele in moneda nationala si de 20% la cele in valuta ale institutiilor de credit.

Banca Nationala a precizat ca urmareste gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar, si va continua sa monitorizeze evolutiile interne si globale, astfel incat sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor pe termen mediu si de mentinere a stabilitatii financiare, se arata in comunicatul BNR.

Pentru acest an analistii nu se asteapta la modificari ale ratei dobanzii de politica monetara, urmand ca in 2013 aceasta ar urma sa scada la 5 procente.

Dupa aceasta decizie este posibil ca bancherii sa mentina dobanda la depozite bancare in lei, dupa ce de la inceputul anului acestea au scazut cu pana la 2 procente, iar dobanzile din piata monetara se situeaza peste 5 procente.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii