• Home
  • Economii
  • BNR mentine dobanda de politica monetara la 5.25%
BNR mentine dobanda de politica monetara la 5.25%
27 Septembrie 2012
Asa cum era de asteptat, Banca Nationala a Romaniei a mentinut dobanda de politica monetara la 5.25% pe an, un minim istoric.

In acest an, dobanda de politica monetara a fost redusa de catre BNR cu 0.75%, de la 6 procente la inceputul anului. Scaderile de la inceputul anului au venit pe fondul unei inflatii care a atins noi minime in ultimii 20 de ani, ce a permis Bancii Nationale sa coboare dobanda de politica monetara.

In plus, aceste reduceri au permis bancilor sa reduca si ele rata dobanzi la depozite in lei, si in acelasi timp, reducerea dobanzii Robor de la inceputul anului a condus la o reducere a dobanzi pentru credite in lei.

Intre timp criza politica, si criza din zona euro, care pare sa nu aiba sfarsit, au determinat inregistrarea unui curs de schimb valutar record pentru euro si dolar la inceputul lunii august, care a fortat Banca Nationala sa intervina.

Pentru a nu folosi rezerva valutara in acest sens, BNR a ales sa reduca sumele disponibile in piata prin operatiunile repo, miscare care a scumpit dobanzile la care se imprumuta bancile si a calmat cursul de schimb.

Confruntata si cu o inflatie care a cunoscut o reinflamare in cursul verii, Banca Nationala a fost nevoita sa mentina dobanda de politica monetara. O eventuala reducere a acesteia ar fi reinflamat speculatiile pe cursul de schimb, care afecteaza romanii cu credite in valuta si duce la o crestere a nivelului restantelor inregistrate de banci, aflate deja la un nivel record.

Tot in sedinta de astazi, Banca Nationala a mentinut la acelasi nivel rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele institutiilor de credit in lei si valuta. Pentru pasivele in lei, nivelul acestei rate este de 15%, in timp ce la valuta rata minima a fost mentinuta la 20%.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii