• Home
  • Economii
  • BNR duce dobanda de politica monetara la 5.25 procente
BNR duce dobanda de politica monetara la 5.25 procente
29 Martie 2012
Banca Nationala a redus astazi cu un sfert de procent dobanda de politica monetara, pana la un minim istoric

Reducerea operata astazi de catra Banca Nationala a Romaniei, este a patra inregistrata in ultimele 6 luni. Fiecare reducere a fost de 0.25%, ceea ce duce la o reducere semnificativa, de 1 procent, de la 6.25% la 5.25%.

Rata rezervelor minime obligatorii impuse bancilor a fost mentinuta la aceleasi valori, de 15% la lei si de 20% la pasivele in valuta.

Deciziile de astazi ale BNR, au fost anticipate de majoritatea specialistilor, si vin dupa ce rata inflatiei a coborat la noi minime istorice, inflatia anuala este in prezent sub 3 procente.

Decizia de astazi ar urma sa afecteze si dobanda interbancara Robor, folosita in calculul dobanzii la credite si care a avut o evolutie descendenta de la prima reducere operata de BNR.

In plus, bancherii vor continua sa plateasca dobanzi bancare in scadere, fenomen care s-a generalizat odata cu inceputul acestui an, si este posibil ca in curand, sa nu mai vedem dobanzi maxime la lei de peste 7 procente.

Odata cu anuntarea noii dobanzi de politica monetara, cursul de schimb valutar s-a depreciat usor, leul se tranzactiona in cursul dupa amiezii pe piata valutara la valori de peste 4.38 lei/euro, superior referintei stabilite astazi de 4.3788 lei/euro.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii