• Home
  • Economii
  • BNR da startul reducerilor de dobanzi la creditele in lei
BNR da startul reducerilor de dobanzi la creditele in lei
2 Iulie 2013
Dupa mai bine de un an de zile, Banca Nationala a redus dobanda de politica monetara cu un sfert de procent, pana la 5 procente.

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat, in sedinta din 1 iulie 2013, sa reduca rata dobanzii de politica monetara cu 0.25%, la nivelul de 5% pe an, incepand cu data de 2 iulie 2013.

Dobanda de politica monetara a fost modificata ultima data pe 29 martie 2012, cand a fost redusa de la 5.5% la 5.25%.

Pe langa reducerea dobanzii de politica monetara, BNR a decis mentinerea ratelor rezervelor minime obligatorii ale institutiilor de credit aplicabile pasivelor in lei, la 15%, iar la valuta, la 20%.

Reducerea dobanzii de politica monetara reprezinta un semnal dat de BNR catre banci, pentru ieftinirea creditelor in lei, iar unii analisti se asteapta la o noua reducere a dobanzii in acest an, la 4.75%.

Evolutia dobanzii cheie a BNR depinde si de rata anuala a inflatiei, care ramane in continuare peste pragul de 5 procente, insa este asteptata sa coboare in a doua jumatate a anului, pe fondul cererii scazute existente in economie.

Dobanzile din piata monetara au coborat in acest an la noi minime istorice, si se situeaza sub valoarea dobanzii de politica monetara de 5 procente, clientii beneficiind deja de dobanzi mai mici la creditele imobiliare sau de nevoi personale in lei, fata de anul trecut.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii