• Home
  • Economii
  • BNR a redus dobanda de politica monetara cu jumatate de procent
BNR a redus dobanda de politica monetara cu jumatate de procent
6 August 2013
Printr-o miscare surpriza, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a surprins ieri prin reducerea dobanzii de politica monetara, cu 0.5%, dupa ce in celelalte sedinte reducerea a fost de 0.25%.

Dupa reducerea operata ieri, dobanda este acum la un minim istoric de 4.5%, BNR dorind astfel sa ajute activitatea de creditare si cresterea economica.

Decizia de reducere a dobanzii vine pe fondul asteptarilor de scadere a inflatiei, pana la 3% in luna septembrie, trendul descendent al inflatiei fiind asteptat sa continue in urmatorul an.

Odata cu reducerea soc de ieri, si dobanzile din piata monetara au inregistrat scaderi, valoarea Robor la 3 luni coborand astazi la 4.28%, de la 4.52% saptamana trecuta.

Romanii care au credite in lei vor simti aceasta scadere a dobanzilor, daca dobanda este variabila si indexata in functie de indicele Robor la 3 luni, 6 luni sau alta scadenta. Cei care au credite in lei cu dobanda fixa nu beneficiaza de acest avantaj.

Scaderea indicelui Robor la 3 luni ajuta romanii care doresc sa acceseze un credit prin programul Prima Casa, prin ieftinirea acestui imprumut, mai ales ca acestea se vor acorda doar in moneda nationala.

In ultimul an tot mai multe banci au decis sa promoveze mai intens creditul imobiliar si cel de nevoi personale in lei, in detrimentul celui in valuta, iar unele banci au luat chiar masura radicala de a elimina complet din oferta imprumutul in valuta.

Cu toate acestea, decalajul dintre dobanda la creditul in euro si cel in lei va continua sa fie unul ridicat, in conditiile in care Euribor la 3 luni are valoarea de 0.22%, iar Robor la 3 luni se situeaza peste 4 procente.

Cei mai afectati de decizia BNR vor fi romanii care au depozite in banci, deoarece tendinta de scadere a dobanzilor de catre banci din ultimii se va accentua, randamentul oferit urmand sa coboare sub pragul de 5 procente la 12 luni.


Ai nevoie de bani?

Compara peste 600 de credite imobiliare, ipotecare, nevoi personale

Valoare imprumut
Perioada creditului
Destinatia creditului

Alte stiri din categoria Economii